En liten del av Storgatan har stängts för trafik.

En liten del av Storgatan har stängts för trafik. Arkivfoto: Emma Brännman

"Sommargata" ska bidra till ökat folkliv och trygghet

Utvärderas med medborgardialog efteråt

Av
Emma Brännman

SVEDALA. Som Lokaltidningen tidigare berättat stängs en del av Storgatan i Svedala av och blir så kallad "sommargata". Sedan den 15 maj är gatan avstängd i höjd med Stortorget, mellan Bankgatan och Kyrkogatan. Detta innebär att den här delen av gatan är bilfri till och med den 31 augusti. I stället blir gatan plats för uteserveringar hos Piri-Piri, Mr Java och Intermezzo.

Förslaget om att införa sommargata kommer dels från en politisk motion, dels har det varit önskemål från restaurangägare. Det är första gången som sommargatan provas och den kommer efteråt att utvärderas genom dialog med medborgare, näringsidkare och fastighetsägare. Flera förslag, både från politiker och från medborgare, om hur Storgatan ska utformas framöver kommer då att beaktas. På förslag ligger bland annat att enkelrikta Storgatan, att fortsätta som det är nu med gångfartsområde eller att fortsätta med sommargatan.

Svedala kommun hoppas att sommargatan ska bidra till ett ökat folkliv och ökad trygghet. Gatan är avstängd med så kallade trafiköar och kommer att smyckas med blommor efterhand. Övriga sträckan av Storgatan är öppen som vanligt.

Publicerad 18 May 2019 07:00