Jessica Hånell har gjort om det gamla taxigaraget till konstateljé.

Jessica Hånell har gjort om det gamla taxigaraget till konstateljé. Foto: Emma Brännman

Telegrafstation och taxigarage blev hem och konstateljé

Så förverkligade Jessica Hånell sin konstnärsdröm

KLÅGERUP.

I påskas blev Jessica Hånells dröm verklighet då hon arrangerade sin första utställning. Ett gammalt taxigarage intill den före detta telegrafstationen har förvandlats till Jessica Hånells egen ateljé.

Av
Emma Brännman

För tolv år sedan flyttade Jessica Hånell, hennes make och deras då ettåriga dotter in i den gamla telegrafstationen på Hybyvägen i Klågerup. Det var inte minst boden på husets baksida som fångade Jessica Hånells intresse.

– Jag såg framför mig att det skulle kunna bli en ateljé en dag. Det var en dröm jag hade redan från början. När vi flyttade hit bestod den i princip bara av fyra väggar, säger hon.

Huset renoverades på 1980-talet och det finns inte mycket som vittnar om husets historia kvar. Men berättelserna lever vidare och huset är ett givet inslag under byalagets byavandringar.

– På 1940-talet var boden taxigarage åt sonen till kvinnan som hade telegrafstationen. Han parkerade sina bilar där och grannbarnen åkte skolskjuts med honom varje morgon, berättar Jessica Hånell.

Blommor i olika färger och former är Jessica Hånells signum.

Blommor i olika färger och former är Jessica Hånells signum. Foto: Emma Brännman

Efter år av renovering har både huset och boden fått ännu ett nytt utseende och Jessica Hånells dröm har blivit sann. I påskas hade hon sin allra första egna utställning i ateljén, där hon visade upp målningar och glaskonst.

– Jag var både nervös och förväntansfull. Jag hade öppet i två dagar och den första förmiddagen kom det ingen alls, så då satt jag där och misströstade. Sedan kom det plötsligt mycket folk och jag fick så positiv respons. Det kändes superbra såklart.

Hon kom också i kontakt med andra konstnärer i byn.

– Jag träffade flera som målar och som har målat och gärna skulle vilja komma igång igen. Så vi bestämde oss för att starta ett sällskap för "förlorade konstnärsjälar" där vi kan inspirera varandra. Jag har inte kunnat måla så mycket medan vi har renoverat, responsen på utställningen var verkligen en boost, säger Jessica Hånell som målar under aliaset "Bertha Sengallo".

Glasfusing är ett annat av Jessica Hånells intressen. Då blir det smycken som honsäljer i ateljén.

Glasfusing är ett annat av Jessica Hånells intressen. Då blir det smycken som honsäljer i ateljén. Foto: Emma Brännman

När hon målar är det blommor som gäller. När hon inte har kunnat måla så mycket har hon underhållit skaparglädjen genom kurser i glasfusing och tillverkar smycken som hon också säljer i ateljén. Till vardags arbetar Jessica Hånell på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i Malmö, med kvalitetsutveckling av insatser för personer med funktionsnedsättning. En dröm hon har är att kunna arbeta med konsten, åtminstone på deltid.

– Jag trivs väldigt bra på mitt jobb och skulle inte vilja sluta helt. Men det vore såklart en dröm att kunna lägga mer tid på målandet framöver, säger Jessica Hånell.

Fakta

Namn: Jessica Hånell.

Ålder: 44.

Bor: Klågerup.

Familj: Man och två barn, 9 och 13 år.

Intressen: Resa, umgås med vänner och Pokémon Go.

Jobbar som: Inspektör på IVO.

Publicerad 18 May 2019 07:00