Krossad ruta och brandattentat är en del av det s-politikern Göran Malmberg utsatts för.

Krossad ruta och brandattentat är en del av det s-politikern Göran Malmberg utsatts för. Foto: PRIVAT

Efter trakasserierna: "Jag har blivit en feg jävel, men vill inte utsätta familjen för mer risker"

Politikern och nämndemannen utsätts gång på gång

SVEDALA.

Tidigare hotades både bil och hus av en anlagd brand. Förra veckan krossades Svedalapolitikern och nämndemannen Göran Malmberg bakruta på hans tomt. "Det är inte direkt kul när man själv och ens familj drabbas så här", förklarar han.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I höstas vaknade Göran Malmberg av att en granne bankade på dörren. Det var precis i slutet av sommarens rekordtorka och när han kom ut såg han hur soptunnorna och häcken stod i ljusan låga.

– Eftersom det inte var lika torrt längre så spred sig inte elden via carporten till huset, annars hade det kunnat sluta med dödsfall, säger Göran Malmberg.

Han är försiktig med vad han säger och vill inte att det ska publiceras någon bild på honom.

– Jag har blivit en feg jävel, men vill inte utsätta familjen för mer risker, förklarar Göran Malmberg.

Varför någon flera gånger gett sig på Göran Malmberg och hans familj är minst sagt oklart. Han har ingen ledande befattning i kommunen. Han är ledamot av valnämnden och ersättare i kommunfullmäktige.

– Är man kommunstyrelsens ordförande eller oppositionsråd kan jag tänka mig att att man är mer mentalt förberedd på sådant här, men jag har ingen aning om varför någon ger sig på mig. Det gör det faktiskt ännu otäckare, säger Göran Malmberg.

Han har ett par olika teorier vad som kan ligga bakom händelsen.

– Jag överklagade beslutet om en folkomröstning om fängelset och då eldades soptunnorna upp.

Eftersom jag är nämndeman i förvaltningsdomstolen skulle det också kunna vara missnöjd med en dom som ger sig på mig, säger Göran Malmberg.

Han har märkt ett allt tuffare klimat. Det man tidigare inte sa till sig värsta ovän slänger många ur sig i helt vanliga artikelkommentarer eller Facebookinlägg.

– Jag förstår inte hur det blivit så, mycket tror jag tyvärr kommer hemifrån, där ett allt råare klimat tillåts. Det är okej att säga något rasistiskt eller skriva några könsord i dag, vilket är en sorglig utveckling.

Polisen kom inte ut när hans bakruta hade krossats.

– Det är också en sorglig utveckling, de har lovat att komma om det sker grövre brott och när man ger sig på exempelvis journalister och politiker är det inget annat än ett hot mot demokratin, förklarar Göran Malmberg.

Han berättar att man i alla partier märker att det är allt svårare att rekrytera politiker.

– Det ser jag därhemma också, innan kunde mina döttrar fundera på att bli politiker. Om jag skulle föreslå det idag skulle de titta på mig som om jag vore dum i huvudet, konstaterar Göran Malmberg.

Publicerad 20 May 2019 00:00