Efter två rån på kort tid stänger Närbutiken i Svedala.

Efter två rån på kort tid stänger Närbutiken i Svedala. Foto. Privat

Råndrabbade butiken stänger: "Kan inte riskera livet"

Har utsatts för två rån på tre veckor

SVEDALA. Två gånger på mindre än tre veckor har den lilla närbutiken i Svedala utsatts för väpnade rån. Nu väljer butiksinnehavaren Amir Burhani att stänga. "Det är tråkigt, men vi kan inte vara kvar. Nästa gång är det mitt eller min anställdes liv det handlar om, säger han.

Det var i fredags som Amir Burhani fick samtal från sin anställde som berättade att han precis utsatts för ett väpnat rån inne i deras butik på Norra Tvärgatan i Svedala.

En maskerad gärningsman hade kommit fram till honom och med ett pistolliknande föremål tvingat honom att tömma kassan.

Bytet blev inte särskilt stort, några hundralappar i kontanter, men skadan som rånet orsakade blev desto större.

– Min kollega mådde verkligen inte bra efteråt. Jag var själv i Malmö när det hände, men kom så fort jag kunde, berättar Amir.

Trots att det tog Amir 15 minuter att ta sig tillbaka till butiken var han före polisen på plats, något han är kritisk till.

– De hade fått köra från Trelleborg då det inte fanns något patrull i Svedala. Det känns osäkert att man inte kan tillkalla polis snabbare. Vem vet vad som kan hända under den tiden, säger han.

Då butiken drivs som ett litet familjeföretag är det sällan flera som jobbar samtidigt, något som gör dem extra utsatta.

– Att vara flera på plats samtidigt finns det ingen möjlighet till. Dessutom hände det mitt på dagen. Det är omöjligt att värja sig mot sånt här, säger Amir.

Det är inte heller första gången som butiken utsätts för rån.

– Samma sak hände oss för drygt två veckor sedan. Den gången anmälde vi inte då jag var bortrest och fick reda på det först dagen efter. Vi kände inte att det var någon idé.

Till följd av rånen har Amir nu bestämt sig för att stänga butiken för gott.

– Det är tråkigt. Området behöver sin butik, men det går inte att vara kvar. Nästa gång är det kanske mitt eller min anställdes liv som sätts på spel och det kan vi inte riskera. Nu vill vi bara få till en överenskommelse med Svedalahem så att vi kan lämna lokalen, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt rån och efterlyser iakttagelser från allmänheten.

Då mannen var maskerad med huva och handskar vid råntillfället är det enda signalementet just nu lång och smal.

Publicerad 20 May 2019 16:01