Aggarpsskolan.

Aggarpsskolan. Foto: Emma Brännman

Skola kan vinna gastronomiskt pris – igen

En av tio finalister i White guide junior

SVEDALA.

Aggarpsskolan i Svedala är nominerad till "Årets klimatkök" i White guide junior. Aggarpsskolan gör upp med nio andra skolor om titeln.

Av
Emma Brännman

Aggarpsskolan har återigen chans att vinna ett fint gastronomiskt pris. Nyligen uppmärksammades skolan då den belönades med förstapriset i "Årets kockfritids". Nu är det dags för White guide junior, där Aggarpsskolan är en av tio nominerade i kategorin Årets klimatkök.

White Guide Junior är en skolmatstävling som syftar till att höja kvaliteten på skolmat genom att lyfta fram och sprida goda exempel. I bedömningen av god skolmat värderas olika parametrar, så som smak, näringsriktighet, utbud, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang och kompetens. Från och med 2017 har fokus stärkts på klimat och hållbarhet genom att White guide junior tillsammans med Världsnaturfonden inrättat ett pris till Årets Hållbara Skolmatskommun, och tillsammans med Oatly Årets Klimatkök.

– I dag finns det många duktiga skolkök som serverar klimatsmarta och hälsosamma måltider som smakar gott och ser aptitliga ut. Det lockar eleverna att våga testa nytt och på så sätt visar de vägen till hållbart ätande. Vi tycker dessa kök är superviktiga. De utmanar normer och värderingar om vad som ska serveras i skolan, samtidigt inspirerar de många andra kök, säger Malina Andersson Lee som är sustainable eating specialist på Oatly i ett pressmeddelande.

Från Skåne är även Stora Hammars skola i Vellinge nominerad i samma kategori. Vinnaren presenteras på White Guide Junior-galan i Malmö den 17 september.

Publicerad 25 May 2019 07:00