Carl-Otto Sjöström har tunnbrödsbakningen som en hobby.

Carl-Otto Sjöström har tunnbrödsbakningen som en hobby. Foto: Emma Brännman

Här finns det sydligaste tunnbrödsbageriet i Sverige

Tunnbrödsgården är ett sätt att koppla av för Carl-Otto Sjöström

SVEDALA.

Tunnbrödsbakning förknippas kanske främst med de norra delarna av Sverige. Men i Aggarp återfinns faktiskt Sveriges sydligaste tunnbrödsbageri.

Av
Emma Brännman

Tunnbrödsbakning förekommer i betydligt större utsträckning i landets norra delar, men för tolv år sedan tog berättelsen om Tunnbrödsgården i Aggarp sin början.

– Den här gården är mitt föräldrahem, som jag och min dåvarande sambo tog över. Hon är från Norrland och det var så vi kom in på tunnbröd, berättar Carl-Otto Sjöström.

När Carl-Otto växte upp var gården mycket större än vad den är i dag.

– Förr fanns det många djur på gården, i dag har min fru två hästar som går i hagen som omger Tunnbrödsgården. Det är allt. Det gamla grisstallet fick ge plats åt bageriet medan kostallet har gjorts om till fikarum, berättar Carl-Otto Sjöström.

En laddning mjuka tunnbröd som gräddats en och en i ugnen, under sju sekunder var.

En laddning mjuka tunnbröd som gräddats en och en i ugnen, under sju sekunder var. Foto: Emma Brännman

Tunnbrödsgården i Aggarp har öppet varje lördag. Då kan gäster beställa tunnbrödsrullar med olika sorters fyllning i kaféet eller köpa med sig hårda tunnbröd eller friterade tunnbrödssnacks från den lilla butiken. Oftast är tunnbrödsrecepten hemliga. Carl-Otto Sjöström avslöjar att han, förutom de tre sädesslagen som är standard, gillar att addera honung och sedan variera kryddningen. De mjuka bröden gräddas i ugn under sju sekunder på 450 grader och de hårda bröden någon sekund längre.

– Det är lite svårt i början, men när man har hållit på i tolv år är det lätt. Det är dock en utmaning att upprätthålla det traditionella hantverket, särskilt på grund av att luftfuktigheten kan variera stort här i stallet. En varm sommardag jäser degen nästan direkt medan den på vintern nästan inte jäser alls.

Hårda på torkning.

Hårda på torkning. Foto: Emma Brännman

Brödet finns hos ett litet antal återförsäljare i närområdet. Det mjuka säljs enbart på plats i gårdsbutiken medan det hårda brödet håller god kvalitet ett halvår framöver och därför kan distribueras. Axfood har visat intresse för tunnbröden, men Carl-Otto Sjöström tackade nej till erbjudandet han fick.

– Det var för många år sedan. Det handlade om stora beställningar och jag kände inte att det var någonting för mig då. Det hade kostat mer än vad det skulle ge med tanke på hur jag arbetar, säger han.

Till vardags arbetar Carl-Otto Sjöström som bemanningsspecialist på Postnord men är för närvarande föräldraledig. Ryktet om det lilla tunnbrödsbageriet har spridit sig bra.

– Bageriet är en hobby och tanken är inte att jag ska livnära mig på det nu, men det går runt och jag kan ta ut lite i vinst. För närvarande är det ett sätt att koppla av, ett avbräck från mitt vardagliga kontorsjobb. Syftet med bageriet är även att bevara det gamla hantverket och därför görs det mesta för hand utan maskiner, berättar Carl-Otto Sjöström.

Carl-Otto Sjöström har gjort om ett gammalt grisstall till bageri.

Carl-Otto Sjöström har gjort om ett gammalt grisstall till bageri. Foto: Emma Brännman

Publicerad 26 May 2019 07:00