Roland Hansson, medlem i Svedala scoutkår sedan 1950-talet.

Roland Hansson, medlem i Svedala scoutkår sedan 1950-talet. Foto: Emma Brännman

Kårens trognaste medlem minns glansdagarna – Svedala scoutkår firar 80 år

Roland Hansson och övriga scouter laddar för stort jubileumsläger

SVEDALA.

I sommar väntar 80-årsjubileum för Svedala scoutkår. En av kårens mest trogna medlemmar minns glansdagarna.

Av
Emma Brännman

Roland Hansson har varit med i Svedala scoutkår sedan mitten på 1950-talet. Han har varit ledare i över 50 år och sett många scouter komma och gå. Svedala scoutkår var som störst på 1970- och 1980-talen då medlemsantalet uppgick till strax under 500. Under åren som gått har scoutkåren huserat på flera håll i Svedala, bland annat i prästgården och Centralskolans källare.

– Fram till någon gång på 1960-talet var kåren uppdelad mellan flickor och pojkar, men då slog man ihop dem till ett och samma förbund. Det gjorde att medlemsantalet ökade markant. 1956 byggdes scoutstugan vid Yddingesjön och 1967 köpte vi huset vid kyrkan i Svedala. Det gjorde att vi växte ännu mer, berättar Roland Hansson.

Svedala scoutkår bildades 1939 av Arthur Anderberg, en aspirerande präst som fick i uppdrag av kyrkan i Lund att starta en kår i Svedala. 80 år senare har Svedala scoutkår cirka 220 medlemmar.

– Det är inget dåligt antal men konkurrensen om barnen är större i dag. Det finns så mycket att välja på, säger Roland Hansson.

Trots det ser han ljust på framtiden.

– Vi strävar efter 80 år till. Finns det bara folk som är intresserade så kommer vi att finnas kvar. Scouterna behövs som ungdomsrörelse för att den gör pojkar och flickor till goda samhällsmedborgare. Man lär sig att samarbeta och ta hand om varandra. Jag tycker det känns som att scouterna är på gång, det ser jag på antalet nya anmälningar inför hösten, säger Roland Hansson.

De första 80 åren firas med ett veckolångt läger vid Yddingesjön i slutet av juli. 300 scouter från Sverige, England och Tyskland deltar.

Publicerad 21 June 2019 07:00