Bakom masken finns Mikael Mattsson, svetsare på Tre-Mek.

Bakom masken finns Mikael Mattsson, svetsare på Tre-Mek. Foto: Markus Celander

Industriföretag startar lärlingsutbildning

Tre-Meks vd: "Vi har svårt att få tag på folk"

TRELLEBORG/SVEDALA.

Svensk verkstadsindustri går mycket bra men företagen har svårt att få tag på folk. "Många har en felaktig syn på industrijobb, det vill vi ändra på", säger Tre-Meks vd Anders Rundqvist.

Av
Markus Celander

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Åtta industriföretag från Trelleborg och Svedala startar nu ettåriga CSN-berättigade lärlingsutbildningen Industriakademin Syd, IAS. Den består av 30 procent teori, 70 procent praktik, och syftet är att få folk till branschen, förklarar Anders Rundqvist.

– Vi ser redan nu stora problem med kompetensförsörjningen, och inte minst om vi blickar framåt.

Anders Rundqvist, vd på Tre-Mek, framför en multimaskin som svarvar och fräser.

Anders Rundqvist, vd på Tre-Mek, framför en multimaskin som svarvar och fräser. Foto: Markus Celander

Branschen har helt enkelt bry med att få in nytt folk, berättar Anders Rundqvist.

– Det finns inga utbildningar eftersom det inte finns några sökande längre. Många har kvar en felaktig syn på industrijobb, de tror att det är tungt, hårt och skitigt. Men idag är det datoriserat och automatiserat. Det handlar till största delen om att programmera maskiner.

CNC-operatör Björn Oredsson har arbetat på Tre-Mek i åtta år och trivs mycket bra med sitt jobb.

CNC-operatör Björn Oredsson har arbetat på Tre-Mek i åtta år och trivs mycket bra med sitt jobb. Foto: Markus Celander

Nu satsar Tre-Mek tillsammans med sju andra industriföretag på att förändra denna bild, bland annat via sociala medier. Tre-Mek visar även upp sig på mässor, de tar emot studiebesök från skolor, och besöker själva skolor, förklarar Anders Rundqvist.

– Vi i företagsgruppen planerar även att ha öppet hus hos våra företag nu i början på juni. Vi vill få ut att vår utbildning finns och att det finns mycket goda chanser att få bra jobb efter den.

Tre-Mek har idag 35 anställda men är inne i en stark tillväxtfas – det senaste 18 månaderna har omsättningen stigit från 40 till 54 miljoner kronor.

– Men det gäller inte bara oss. Hela branschen går på högtryck. Men om vi inte vänder på detta och får in folk så kommer vi inte längre att ha kvar någon industri i Sverige, säger Anders Rundqvist.

FAKTA. Senaste den 25 juni kan man söka till Industriakademin Syd. Teorin sker på Teknikcollege i Trelleborg och startar i september. Företagen som i samarbete med Teknikcollege tagit initiativ till Industriakademin Syd är Tre-Mek, Sandvik, Nordic Plastic Group, Tibab, Reppu, Laserstans, Herrströms Mekaniska samt Svedala Mekaniska.

Publicerad 02 July 2019 07:00