Plåtburkarna som pryder balkarna i bagarstugan är ett hundratal till antalet, och bara en liten del av Carina Levins samling.

Plåtburkarna som pryder balkarna i bagarstugan är ett hundratal till antalet, och bara en liten del av Carina Levins samling. Foto: Emma Brännman

Gamla grejer är hennes grej – Carina samlar på historier

"Finns inte en låda som jag inte har saker i"

VISMARLÖV.

Carina Levin har aldrig varit den som kastar saker. I stället har hon så länge hon kan minnas intresserat sig för att ta vara på gamla saker och genom åren har hennes samlingar därför vuxit sig stora.

Av
Emma Brännman

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Hos Carina Levin finns plåtburkar i hundratal, ännu fler kaffekannor i porslin, tusen porslinstomtar, 20 vävstolar. Och så tio spinnrockar. Bland mycket, mycket annat.

– Min största vävstol är tre meter lång och gjord av träslaget Oregon pine på 1930-talet. Den transporterades hit från Amerika och användes först på Hinsebergs kvinnofängelse. Jag köpte den av Lerums hemslöjdsförening på 1990-talet, berättar Carina Levin som även har använt vävstolarna till kurser i vävning hemma på gården.

Hon har en historia att berätta kring de flesta av sina prylar.

– Jag samlar för att jag tänker använda sakerna, och för att jag vet vilket hantverk det ligger bakom mycket av det som tillverkades förr. Det tog mycket tid och någon har lagt ner sin själ i det. Det är klart att det ska användas.

Under Carina Levins uppväxt var mamman anställd på Soldattorpet i Ystad, och kanske var det all tid som Carina Levin spenderade där som gjorde att hon själv utvecklade en dröm om att driva kafé och restaurang en dag. I dag driver hon Vismarlövs café och bagarstuga och när den öppnade för nio år sedan kom hennes samlande mycket väl till pass.

– Jag har samlat på mig otroligt mycket porslin. Mycket av det kommer just från Soldattorpet. Möblerna är ett hopplock av begagnat, där borta står till exempel mitt allra första köksbord, berättar Carina Levin och pekar på ett litet grönt bord.

Hon älskar julen och har länge planerat att göra om gästrummet i huset där hon bor bakom bagarstugan till ett julrum. Hon drar ut en låda i ett gammalt allmogeskåp och plockar fram några kartonger med julgransprydnader av glas. I en stor kista ligger den enorma tomtesamlingen nerpackad.

– Det finns inte en låda jag inte har saker i. Jag älskar tomtar, pynt och julen i sig på grund av friden. Julrummet får bli kombinerat med gästrum och där ska det vara jul året om, förklarar Carina Levin.

"Jag samlar för att jag tänker använda sakerna, och för att jag vet vilket hantverk det ligger bakom"

Samlingarna fortsätter att växa och Carina Levin börjar inse att hon, trots den stora kärleken till ägodelarna, inte har oändligt med plats. Därför har hon bestämt sig för att ha sitt livs första loppis och sälja av en del.

– Tanken är att vi ska ha en loppis här under Kristi himmelsfärdshelgen. Men jag vet inte alls vad jag ska göra mig av med. Jag älskar alla grejer så det är väldigt svårt. Några fotogenlampor har jag bestämt mig för, men jag har en del ångest inför det här alltså. Jag känner ett ansvar för att sakerna hamnar rätt och att de kommer till användning.

Serie: Samlare i Svedala

Det här är fjärde delen i Lokaltidningens serie om samlare i Svedala kommun.

Samlar du på någonting spännande och vill berätta om det i tidningen? Skicka ett mail till emma.brannman@lokaltidningen.se.

Publicerad 07 July 2019 00:00