Patrik Büssow är Svedala IF:s nya sportchef.

Patrik Büssow är Svedala IF:s nya sportchef. Foto: Emma Brännman

Nya sportchefen: "Att fostra en allsvensk spelare skulle betyda jättemycket"

Patrik Büssow tar sig an rollen som sportchef i Svedala IF

SVEDALA.

Svedala IF har blivit med ny sportchef, Patrik Büssow. Nu vill föreningen klättra i seriesystemet och bli en plantskola för elitföreningarna.

Av
Emma Brännman

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Patrik Büssow är ny sportchef i Svedala IF. Det innebär att han primärt är ansvarig för herrlaget och juniorlaget, och på sikt det damlag som Svedala IF vill starta.

– Det kommer att bli ett damlag framöver. När kan jag inte säga men vi anser att det finns ett underlag och ett behov i föreningen, säger Patrik Büssow.

Han har ett brett kontaktnät inom klubbfotbollen och är sedan länge ett välkänt ansikte i Svedala IF. Han började sin bana i föreningen när han var tio år och spelade sin första A-lagsmatch 1988. Den sista spelade han 2006. Därefter fortsatte han i styrelsen och som ledare för A-laget. Han har också varit sportchef en gång tidigare.

– De senaste åren har det skett en stor förändring i Svedala IF, i och med att man har en anställd klubbchef. Jag tycker om att ta ansvar och att arbeta strategiskt. Det är alltid en utmaning i en ideell verksamhet men jag tycker att klubben har en bra organisation i dag och därför kände jag att jag ville ta mig an rollen som sportchef igen, säger Patrik Büssow.

I hans uppgifter ingår att tillsätta tränare och spelare samt att nå Svedala IF:s uppsatta mål, vilket blir den stora utmaningen.

– Ett av målen är att gå upp i seriesystemet och att göra det med mestadels egna produkter. Det är inte helt lätt att motivera de unga spelarna som är mitt mellan barndomen och vuxenlivet så att de stannar kvar och utvecklas, säger Patrik Büssow.

Hur gör man då?

– Hade jag haft svaret hade allt varit jätteenkelt. Men jag tror det gäller att hitta en balans mellan att ha tydliga regler och att lyssna på spelarna. I början kommer jag att ta det lite lugnt och inte forcera någonting. Jag vill inte vara någon rektor utan lyssna av och se om det finns förändringar vi kan genomföra.

Patrik Büssow tror på balans i sitt ledarskap.

Patrik Büssow tror på balans i sitt ledarskap. Foto: Emma Brännman

För närvarande har Svedala IF 30 lag i seriesystem, omkring 600 spelande medlemmar och strax under 100 ledare. Föreningens vision är att bli en plantskola för elitföreningar. Herrlaget spelar för närvarande i division 6 och att ta sig upp till högre serier är förstås ett sätt att göra klubben mer attraktiv.

– Att klättra i seriesystemet drar samtidigt på sig större kostnader. Men kan vi fostra en allsvensk spelare så är vi berättigade till utbildningsbidrag. Det har hänt ett par gånger tidigare i klubbens historia att lovande spelare har blivit scoutade, men sedan har det inte blivit någonting mer. Att fostra en allsvensk spelare skulle betyda jättemycket för Svedala IF, säger Patrik Büssow.

Patrik Büssow efterträder Bengt Greén som framöver kommer att fokusera mer på juniorlaget, där han är huvudtränare.

Publicerad 08 July 2019 07:00