Vårläger i Sonnarp

Vårläger i Sonnarp Foto. Privat

Hyby scoutkår del av världens största scoutläger

Har samlat in 300 000 kronor för att kunna delta i lägret

HYBY.

Hyby scoutkår ska snart åka iväg på World Scout Jamboreen i West Virginia. Kårens ordförande, Eva Svanström, berättar om hur gruppen har samlat ihop 300 000 kronor för att kunna delta till i världens största scoutläger.

Av
Linnea Bergqvist

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Det hela började 2015 när en grupp scouter kom hem från lägret. Varje år är lägret i olika länder och för fyra år sedan hölls det i Japan. När de yngre scouterna fick höra om lägret blev de snabbt intresserade och frågade mig om jag kunde hjälpa dem att samla in pengar så de kunde få åka med nästa gång, säger Eva Svanström.

Efter det påbörjades arbete med att samla in pengar. Eva förklarar att det var oerhört viktigt att alla som ville följa med skulle få det, oavsett hur deras ekonomi såg ut.

Axel Svanström är en av de som ska till USA

Axel Svanström är en av de som ska till USA Foto. Privat

Gruppen har bland annat sålt strumpor, deltagit i julmarknader och hållit i mellanstadium discon som resulterade i att de samlade in 300 000 kronor. Resan till USA blev till slut sann.

– Vår yngsta deltagare har precis fyllt 14 vilket är minimiåldern för lägret. De sticker iväg den 9 juli på en så kallad rundresa för att sen ta sig till lägret, säger Eva Svanström.

Rundresan innebär att ungdomarna som vill får åka följa med på en rundtur till olika städer i USA och utforska de ur bland annat historiska och industriella aspekter.

Slutdestination blir sedan lägret som hålls i en nationalpark i West Virginia den 22 juli.

– Temat för årets läger är ”Unlock a new World” som bland annat kommer inkludera fokus på de mänskliga rättigheterna. Där kommer att finnas massor att göra, från workshop till forsränning och massa annat kul, säger Eva.

Scouterna Ella Eriksson och Nellie Ax

Scouterna Ella Eriksson och Nellie Ax Foto. Privat

Världens första World scout Jamboreen gick av stapeln år 1920. Det världskända scoutlägret sker numera var fjärde år och alltid i olika länder. I år beräknas 50 000 personer delta i årets evenemang. 2000 scouter från Sverige kommer att delta samt funktionärer och avdelningsledare, vilket även inkluderar Hyby scoutkår.

– Jag håller på att spricka av stolthet, säger Eva Svanström.

Publicerad 12 July 2019 07:00