Amelie Persson.

Amelie Persson. Foto: Privat

Amelies förslag väcker stort intresse – vill se särskilda ridstigar i Svedala

"Möjligheterna att ta sig ut i naturen är högst begränsade"

SVEDALA.

Amelie Persson vill se fler ridstigar i Svedala, och hon är inte ensam. Hennes e-förslag har väckt ett stort intresse.

Av
Emma Brännman

Amelie Persson har bott i Svedala i många år. Men det var när hon köpte en liten gård i Sjödiken, och flyttade sin egen samt tre inackorderade hästar hit förra året, som hon slogs av Svedalas avsaknad av ridleder.

– Som det är nu tvingas man i princip in i tätbebyggda områden när man är ute och rider. Med särskilda ridleder skulle man kunna röra sig mer fritt, vilket jag tror skulle gynna både oss som rider och de som inte gör det. Jag har en transportsträcka på ungefär en halvtimme för att ta mig hemifrån till en skogsväg, och då måste jag antingen ta mig ända till Skabersjö, eller korsa 108:an med hästen, säger Amelie Persson.

Hon har varit i kontakt med ett par stora markägare i Svedala kommun som säger sig vara positivt inställda till idén.

– Jag hörde av mig för att se om jag kunde få skriva ett avtal med dem. Det fungerar dock inte logistiskt för dem att ha avtal med många olika ryttare, utan de tyckte att det vore bättre om kommunen kunde tänka sig att stå som motpart. Mitt syfte med att skicka in förslaget är att öppna för en dialog, berättar Amelie Persson.

Och förslaget har väckt intresse. I skrivande stund har nära 200 personer visat sitt stöd för det på kommunens webbplats, där Amelie Persson föreslår att ridlederna kombineras med promenadstråk så att de även kommer andra kommuninvånare till nytta.

– Jag tror att många flyttar hit på grund av närheten till naturen. I området mellan ridgymnasiet i Bökeberg och Svedala tätort finns flertalet hästgårdar med uppskattningsvis ett sextiotal hästar, men möjligheterna att ta sig ut i natur och mark är i nuläget högst begränsade. Många känner nog som jag, att det här skulle gynna både ryttare och andra, säger Amelie Persson.

Publicerad 06 August 2019 07:00