Atalay Tügel och Batu Tügel slår upp portarna till Bar Italias nya glassfabrik.

Atalay Tügel och Batu Tügel slår upp portarna till Bar Italias nya glassfabrik. Foto: Emma Brännman

Glass i stora lass när kusinerna satsar i Svedala: "Har kapacitet att tillverka ett ton om dagen"

Hoppas kunna sälja färsk gelato direkt från fabriken

SVEDALA.

Nu har glassfabriken Bar Italia installerat sig på Stålgatan i Svedala. Kusinerna Batu Tügel och Atalay Tügel storsatsar och planerar försäljning av färsk gelato, glass, till Svedalaborna nästa sommar.

Av
Emma Brännman

Det främsta syftet med glasstillverkningen i Svedala är att producera italiensk gelato och distribuera till återförsäljare.

– Vi letade efter en lokal i Malmö ett tag men så fick vi tips om Svedala och kände att det passade oss. Vi är uppvuxna utanför Simrishamn och gillar känslan på mindre orter, berättar Batu Tügel.

Både han och Atalay Tügel kommer från krögarfamiljer och är i stort sett uppvuxna i restaurangmiljö. Senare gick de skilda vägar då Batu utbildade sig inom ekonomi och arbetade som civilekonom, medan Atalay blev grafisk designer och bodde i Turkiet under några år.

– För fem år sedan fick vi möjlighet att ta över Bar Italia i Västra hamnen i Malmö. Vi har alltid drömt om att jobba tillsammans så när chansen dök upp slog vi till, berättar Batu Tügel.

Pistageglassen är kusinernas favorit.

Pistageglassen är kusinernas favorit. Foto: Privat

I februari i år flyttade de in i lokalerna på Stålgatan i Svedala, där det tidigare låg ett ölbryggeri. Sedan har de renoverat dem och installerat alla sina maskiner och redskap.

– Vi har en yta för tillverkning nu som är tio gånger större än den i Västra hamnen. Här finns kapacitet för att tillverka ett ton glass på en arbetsdag om vi vill. Vi gör allt från "scratch" och jobbar hårt för att använda bra råvaror. När vi gör pistageglass använder vi till exempel hundra procent ren pistage för att smaksätta och tillsätter inga färgämnen eller så, berättar Atalay Tügel.

Planen är att göra glassmärket Bar Italia vida känt. För närvarande säljer de sin egentillverkade glass i Malmö och levererar till en restaurang i Simrishamn.

– Det här är ett nytt kapitel och en stor satsning för oss. Nu provar vi oss fram, tar fram nya smaker och känner in lokalerna. Grannarna har fått vara lite försökskaniner och testa den nya glassen. I slutet av augusti eller början på september kör vi igång tillverkningen på allvar, säger Batu Tügel.

För Atalay och Batu innebär expansionen i Svedala en stor satsning.

För Atalay och Batu innebär expansionen i Svedala en stor satsning. Foto: Emma Brännman

Går det som de hoppas kommer de att anställa en till två personer framöver. Förmodligen kommer de att spendera mest tid i lokalerna i Svedala under vinterhalvåret, då det inte är lika mycket att göra i Västra hamnen. Gelaton är dock en färskvara och har en hållbarhet på tre-till fyra månader.

– Mitt i vintern blir det förstås inte lika mycket tillverkning, då kommer vi att träffa kunder och utvärdera. Å andra sidan är Sverige det land där man äter mest glass under vintern, så det ska nog gå bra, säger Batu Tügel.

Nästa sommar är ambitionen att sälja fabrikstillverkad glass direkt till Svedalaborna.

– Antingen genom att man kan ringa och beställa direkt av oss, eller om vi får till ett samarbete med någon lokal återförsäljare. Inget är bestämt än, men det är vår förhoppning, säger Batu Tügel.

Publicerad 08 August 2019 07:00