Carina Engström med en tavla av Thore Malmros.

Carina Engström med en tavla av Thore Malmros. Foto: Christina Karlsson/Galleri KVIS

Thore Malmros i fokus på nytt: "En fattigkonstnär som slet hårt"

Meditativa landskapsbilder blir moderna igen

SVEDALA.

Nu sätts nytt ljus på Svedalakonstnären Thore Malmros. I en utställning på Galleri KVIS väcker man liv i den lokala konstskatten.

Av
Emma Brännman

Just nu visas en utställning på galleri KVIS där den lokala konstnären Thore Malmros står i fokus. Thore Malmros levde mellan 1914 och 1998 och avbildade landskapet i och omkring Svedala kommun.

– Konstnärer och deras konst försvinner snabbt, om man inte heter Picasso eller Rembrant. Jag fick ett tips av en bekant om att det i nästan varje hem i Svedala finns en Thore Malmros-tavla och så föddes idén till den här utställningen. Thore Malmros var en fattigkonstnär som slet hårt för att livnära sig på konsten och försörja sin familj, berättar Carina Engström som arrangerar utställningen tillsammans med Bertil Lundahl.

I början tog sig konstnären fram till fots och till cykel men så småningom tjänade han ihop tillräckligt för att köpa sig en Folkavagn och köra längre turer. Carina Engström tycker det är viktigt att ta vara på konsten så att den inte faller i glömska. Genom att höra runt i byn lyckades hon och Bertil Lundahl samla ihop 37 tavlor till utställningen. Under vernissagen hade de besök av Thore Malmros son Göran, som berättade om sin fars konstnärsskap och liv.

– Vi lever väldigt mycket i nuet i dag, men jag tycker att man ska lära av historien. Thore Malmros konst är väldigt meditaiv med sina landskapsbilder så på så sätt är den faktsikt modern på nytt i dag, säger Carina Engström.

Utställningen visas onsdagar klockan 15–18 och lördag–söndag klockan 12–15. Sista chansen att se utställningen är den 25 augusti.

37 tavlor ingår i utställningen.

37 tavlor ingår i utställningen. Foto: Christina Karlsson/Galleri KVIS

Publicerad 10 August 2019 07:00