Frida Isaksson och Emma Norreby.

Frida Isaksson och Emma Norreby. Foto: Emma Brännman

Fullkorn sår ett frö till intresse för forskning

Baraelever deltar i Forskarhjälpen 2019

BARA.

Klass 8B på Spångholmsskolan har blivit utvald att medverka i Nobel Prize Museums elevprojekt Forskarhjälpen 2019. Årets projekt heter Fullkornsjakten och nu ska eleverna hjälpa forskare att undersöka ungdomars inställning till hälsosam mat.

Av
Emma Brännman

Forskare på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg vill ta reda på vilken inställning och kunskap ungdomar har när det gäller hälsosam mat. Ulla Vänttinen är lärare i matte och NO på Spångholmsskolan och den som tog initiativet till medverkan i årets upplaga av Forskarhjälpen.

– Det innebär lite merjobb för oss lärare. Men i åttan går vi igenom matspjälkningen, som jag tycker är ett av de allra viktigaste ämnena, och därför passar det väldigt bra i den här klassen. Forskningsprojektet ingår i biologi- och kemilektionerna och vi samarbetar med idrott, hemkunskap och bild. Eleverna får en inblick i hur forskning fungerar, samtidigt som deras medverkan fyller en viktig funktion, säger Ulla Vänttinen som är lärare i matte och NO.

Ulla Vänttinen är lärare i NO och matte.

Ulla Vänttinen är lärare i NO och matte. Foto: Emma Brännman

I våras fick eleverna svara på en stor attitydenkät. Härnäst ska de utföra blindtester där de smakar på bröd med olika stor fullkornshalt samt olika sorters socker. Frida Isaksson och Emma Norreby är två av eleverna som deltar.

– Det känns spännande. När vi sammanställde resultatet av enkäten i våras fick vi en liten inblick i hur det ser ut bland eleverna på vår skola, säger Frida Isaksson.

– Det var intressant att se vilka skillnader det var i kostvanor och hur mycket man rör sig. Vissa tränar fem dagar i veckan och andra tränar inte alls till exempel, säger Emma Norreby.

Vad tycker ni om fullkorn?

– Jag har inte så bra koll på vad det är egentligen, mer än att det finns i bröd och pasta och ska vara nyttigare, säger Emma Norreby.

Både hon och Frida Isaksson är överens om att den "vanliga" pastan är godare, men att de kan tänka sig fullkornsvarianten också.

Senare i höst ska eleverna fördjupa sig i ett särskilt område och tillverka en vetenskaplig plansch med sina resultat. Den bästa planschen i klassen väljs ut och skaparna får åka tillsammans med Ulla Vänttinen upp till Stockholm där planschen visas upp i en utställning tillsammans med övriga 25 deltagande skolor. En expertjury kommer att utse en vinnande plansch och de som segrar får en inbjudan till Nobelpriset 2019.

– Man vill ju vinna så att man får se när Nobelpriset delas ut. Det vore fräckt, konstaterar Emma Norreby.

Forskarhjälpen 2019

Forskarhjälpen, som är inne på sitt nionde år, leds av Nobel Prize Museum i samarbete med svenska universitet och högskolor. Finansiär är Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Syftet är att elever i åk 8 och 9 medverkar i ett riktigt forskningsprojekt och får en bättre förståelse för vad forskning innebär.

Totalt deltar ca 25 högstadieskolor

Publicerad 21 August 2019 08:29