Frederik

Frederik "Fritz" Schibli är frilansfotograf och att fotografera rovfåglar har vässat hans fototeknik. Foto: Rolf Nordquist

Han anordnar naturturer med fokus på rovfåglar: "Stort i Skottland"

SKURUP/SVEDALA.

I många länder är intresset för guidade naturturer med fokus på rovfåglar stort. Frederik ”Fritz” Schibli har i många år filat på idén att göra detsamma, i Skånes mer publikt okända fågelparadis. Och nu blir det verklighet.

Frederik Schibli är frilansande fotograf och hans intresse för rovfåglar började redan på 1980-talet.

– Då tillbringade jag en del tid i Fyledalen där det bland annat fanns kungsörnar. Under 1990-talet började jag att åka till Skottland, varje semester i sex, sju år tillbringade jag där. Där gjorde jag många turistturer med fokus på upplevelser på örnar vilket jag återigen tagit upp de senaste åren. I Skottland och i andra länder finns det ett stort intresse för denna typ av naturupplevelser.

Frederik

Frederik "Fritz" Schibli menar att en stor del av de guidade turerna är att vara ute i naturen. Foto: Rolf Nordquist

Det är inte lika vanligt i Sverige och han har i många år funderat på att själv anordna liknande turer. Då främst i ett område söder om Malmö Airport och E65, eftersom örn både häckar och övervintrar där. Det är ett område Frederik Schibli själv har besökt drygt 200 gånger de senaste två åren. 90 procent av gångerna har han sett örn.

– Det är ett jättebra område med framför allt havsörnar men även alla möjliga rovfåglar. Ibland ser man skrikörn och vissa år övervintrar stäppörn och kejsarörn. Det är också helt fantastiskt vad gäller naturupplevelser. Varje gång man är här ser man rådjur och dovhjortar, ibland även vildsvin. Området är känt för fågelskådare och ornitologer, men inte för allmänheten, säger han.

Frederik Schibli har redan kört provguidningar med vänner och bekanta. Han har kontakt med en skotsk arrangör för erfarenhetsutbyte och lokala turistföreningar. Responsen har varit positiv. Så nu är det bara att sätta igång.

– En stor del är att vara ute i naturen, att komma ut och bara vara. Det gör inget om det inte kommer en örn på ett tag. Förra gången som jag var här tog det dock bara tio minuter innan en havsörn dök upp, femtio meter bort.

Just nu är det många fåglar i rörelse eftersom området passeras av de fåglar som flyger söderut. Men vill man få syn på havsörnar finns det fler bra tidpunkter på året.

– När ungarna lämnar boet i juni och juli och de lär sig att flyga, ofta under överinseende av föräldrarna, är en bra tid. Det har varit en fantastisk sommar. Den 27 juni såg jag ingen havsörn, de följande 29 gångerna efter det har jag sett örn varje gång. Under våren när honan ruvar och hanen får komma med mat kan det vara en hel del aktivitet, säger han.

Publicerad 03 September 2019 08:48