Henrik Lehman, Hasse Hardenstedt och Pelle Malmborg.

Henrik Lehman, Hasse Hardenstedt och Pelle Malmborg. Foto: Anna Hardenstedt Ståhl

Svedalas mesta gympaledare prisas: "Som att få Nobelpriset"

Hasse Hardenstedt får Gymnastiksförbundets högsta utmärkelse

SVEDALA. I 62 år har Hasse Hardenstedt outtröttligt lett gympagrupper för både stora och små i Svedala. Nu föräras han Gymnastikförbundets högsta utmärkelse Lingmedaljen för sina insatser. "Det känns helt otroligt. I gymnastikvärlden är det som att få Nobelpriset", säger han.

Sju dagar i veckan finns Hasse Hardenstedt att finna i Svedalahallen för gymnastikträning. Det var därför inte svårt för Svenska gymnastikförbundet att lista ut var de skulle kunna hitta honom när de under onsdagen kom för att ge honom hederspriset Lingmedaljen.

– Jag har inte smällt det ännu. Jag var mitt uppe i en träning när min dotter, som är ordförande i föreningen, plötsligt kom in och sa att jag var tvungen att avsluta tidigare.

Hasse som hade hela hallen full av barn och föräldrar förstod ingenting, men gjorde som han blev tillsagd.

– Då började allt mer folk trilla in och så kom de, representanternas för Svenska gymnastikförbundet.

Under högtidliga former fick Hasse sedan motta blommor och den prestigefulla Lingmedaljen.

– I gymnastikvärlden är det som att få Nobelpriset. Jag är oerhört hedrad, säger han.

Hasse Hardenstedt, som själv började med gymnastik som 9-åring, har varit verksam som gympaledare i kommunen sedan 1966 då han startade Bara GIF. 1977 startade han sedan upp Svedala GIF som i dag är en av kommunens största föreningar med 1250 aktiva medlemmar.

Under årens lopp har han varit ledare för över 25 000 av kommunens barn, varav flera senare blivit svenska mästare i gymnastik och en även OS-medaljör.

– Det har blivit några med tiden. Det roliga nu är att jag har familjer på "Hassegympan" där jag varit ledare för både mamma och mormor och nu då barnbarnen, säger Hasse.

Totalt håller Svedala GIF i dag över 100 gymnastikpass i veckan för olika åldrar och Hasse är med på många av dem.

– Jag har aldrig tyckt det varit tråkigt att åka ner till hallen. Att få träffa alla dessa barn och vuxna ger en sån otrolig kick i livet. Men det är även ett ansvar. Som förebild för våra ungdomar gäller det att sköta sig. Jag måste alltid gå på övergångsställena nere i byn i fall något barn ser mig, säger han och skrattar.

Nu har du fått den högsta utmärkelsen man kan få. Hur ska du toppa detta?

– Nu finns det inte mer att få. Det skulle väl vara Årets Eldsjäl då. Men jag gör inte det här för medaljerna. All del glädje jag får genom gymnastiken räcker för mig.

Publicerad 07 September 2019 00:00