2 september mätte Holmejarosen 3,60 meter.

2 september mätte Holmejarosen 3,60 meter. Foto: Privat

Är Mats och Susannes solros Skånes högsta?

"Kommer spara frön till nästa år"

HOLMEJA. Med en höjd på närmare fyra meter står Susanne Larssons och Mats Magnussons solros ståtligt mot skyn. Men är den tillräckligt hög för nytt årsrekord?

Mats Magnusson saknar både gröna fingrar och trädgårdsintresse. Trots det är det utanför hans husknut som vi nu hittar länets kanske högsta solros.

– Jag fick ställa mig på taket för att ens kunna mäta den. Då var den 3.60 meter, berättar han.

Mätningen är dock det enda som Mats själv kan ta åt sig äran för. Själva odlingen överlåter han nämligen gärna till sin sambo Susanne.

– Vi flyttade i hop för några månader sedan och hon tycker det är kul med trädgård. Det här är faktiskt första gången som jag har solrosor här, berättar Mats.

Bredvid den högsta rosen på 3,60 växer ytterligare en ståtlig ros på 2,40.

– Vi vet inte riktigt varför de har tagit sig så bra. Vi planterade dem tillsammans med morötter och lök och de verkar trivas ihop. Till nästa år får vi spara frön från den här då den verkar ha bra gener, säger Mats.

Solrosor brukar bli ett par-tre meter höga. Att de blir en fyra-fem meter är inte särskilt vanligt.

Om parets ros tar skånskt årsrekord låter vi vara osagt, men högst i Sverige är den i alla fall inte. I slutet av augusti rapporterade TV4 om Tore Johansson i Skarpnäck i Östergötland vars ros då mätte 4 meter jämnt. Världsrekordet håller tysken Hans-Peter Schiffer med en ros på över nio meter.

Publicerad 11 September 2019 10:23