Novo Zeljko framför nya Svedala krog.

Novo Zeljko framför nya Svedala krog. Foto: Emma Brännman

Efter hjärtattacken – nu är Novo tillbaka

"Vill verkligen tacka alla som har tänkt på mig"

SVEDALA.

I början av sommaren drabbades restaurangägaren Novo Zeljko av en hjärtattack. Nu är han och Svedala krog tillbaka i nya lokaler på Storgatan.

Av
Emma Brännman

I snart åtta år har Novo Zeljko drivit Svedala krog på Ågatan. Innan dess drev han restaurang och pizzeria i Trelleborg, där han är bosatt. Förra året fick han erbjudande om att ta över en lokal på Storgatan i Svedala, där Café Monopol tidigare låg.

– Jag var inte så pigg på att flytta först men fastighetsförvaltaren och ägaren lyckades övertala mig. De tyckte att det skulle vara bra för centrum och jag insåg att det inte var så dumt med en mindre lokal, jag fyller ju snart 60. Jag tycker om att vara igång och har svårt att sitta still, men för att orka till pensionen så blev det här en bra lösning, säger Novo Zeljko.

Efter diskussioner fram och tillbaka med förvaltaren, och några turer med kommunen, verkade allt ha fallit på plats i början av sommaren.

Då drabbades Novo Zeljko av en hjärtattack. Det tog dock några dagar innan allvaret sjönk in och sin vana trogen jobbade restaurangägaren på som vanligt.

– Det började med att jag kände mig kallsvettig när jag var hemma på fredagen. Jag gick ut för att ta lite luft och drack en kall dricka. Jag kände att det var någonting konstigt som hände i kroppen men inte mer än så. Dagen efter jobbade jag som vanligt men bestämde mig ändå för att åka in till lasarettet i Trelleborg på söndagen för att kolla upp det, berättar han.

Novo Zelkjo öppnar dörren till nya restaurangen inom kort.

Novo Zelkjo öppnar dörren till nya restaurangen inom kort. Foto: Emma Brännman

Väl där ville personalen lägga in honom för att reda ut hans tillstånd ordentligt, men det kunde Novo Zeljko inte gå med på.

– Jag skulle ju jobba och hade inte tid att stanna på sjukhuset. Jag tänkte att jag skulle åka in igen på måndagen, men då kände jag mig bra igen. Jag kände mig frisk.

Men det var han inte. På natten blev han sämre och tvingades tillkalla ambulans till sin bostad i Trelleborg. Då konstaterades direkt att han hade haft en hjärtattack.

– I fyra veckor var jag inlagd på sjukhuset i Lund i väntan på operation. Jag ville jobba, och tyckte att jag kunde få göra det medan jag väntade, men de ville inte släppa ut mig, säger Novo Zeljko.

Det visade sig att ett blodkärl som ledde till hans hjärta var helt stängt, och två näst intill stängda. Han fick genomgå en bypassoperation där blodkärl togs från hans ben för att ersätta kärlen som ledde till hjärtat.

I dag är han helt återställd.

– Jag fick hjärtflimmer några gånger efter operationen, men jag fick åka hem rätt så snabbt och nu ska jag vara återställd. Det går inte att säga varför just jag drabbades, det kan bero på gener, levnadsvanor, kost eller rökning. Jag vet inte.

För säkerhets skull har han slutat röka. Den sista cigaretten tog han samma kväll som han började få de första känningarna, den 16 juni. Under tiden som han låg på sjukhus, och under sjukskrivningen efter operationen, var det många som hörde av sig med lyckönskningar.

– Jag fick väldigt mycket pepp och stöttning. Det var många som skrev till mig och det värmde såklart mycket. Jag vill verkligen tacka alla som har tänkt på mig, säger Novo Zeljko.

Nu startar Novo Zeljko om på Storgatan.

Nu startar Novo Zeljko om på Storgatan. Foto: Emma Brännman

För närvarande läggs sista touchen på den nya restauranglokalen på Storgatan. Så fort det är klart slår nya Svedala krog upp portarna.

– Det är egentligen bara städning och inköp kvar. Jag måste göra om menyn lite eftersom utrymmet är mindre nu men annars kommer det att vara samma typ av restaurang som förut, med pizza, á la carte och någon husmanskost, säger Novo Zeljko.

Sedan skylten kom upp på fönsterrutan ut mot Storgatan är det många som stannat till, varit nyfikna och velat prata.

– Jag tror att det blir bra här. För några år sedan var det inte så mycket rörelse i centrum, men det har blivit bättre och jag tror att det kommer bli ännu bättre framöver, säger Novo Zelkjo.

Publicerad 14 September 2019 07:00