Pernilla Vikström doktorerade nyligen i medicinsk vetenskap med inriktning handkirurgi.

Pernilla Vikström doktorerade nyligen i medicinsk vetenskap med inriktning handkirurgi. Foto: Emma Brännman

För henne handlar allt om händer – från Svedala till Harare

Pernilla forskar om svåra nervskador i händerna – viktigt kunskapsutbyte med universitet i Zimbabwe

SVEDALA.

Nyblivna doktorn Pernilla Vikström har uppfyllt sin dröm om att bli forskare. Efter två utbytesresor till Harare har hon en ny dröm, att vara med och bygga upp en handkirurgisk klinik i den Zimbabwiska huvudstaden.

Av
Emma Brännman

I vintras doktorerade Pernilla Vikström från Svedala i medicinsk vetenskap med inriktning handkirurgi. I grunden är hon legitimerad arbetsterapeut och har jobbat på handkirurgen på sjukhuset i Malmö sedan 2001.

– Jag är en extrovert och social person och kände tidigt att jag ville jobba med människor. Som arbetsterapeut jobbar man med rehabilitering. Det är inte fokus på det sjuka på samma sätt som inom andra vårdyrken och det tilltalade mig, säger Pernilla Vikström.

Handkirurgen på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö är framstående inom nervskador och flera av forskarna där är världsledande inom sitt område. I sin doktorsavhandling skrev Pernilla Vikström om rehabilitering efter omfattande traumatiska nervskador i händerna. Som en del i sin utbildning har hon tillsammans med en fysioterapeut, en handkirurg och en professor från SUS rest till Zimbabwe två gånger, för att utbyta kunskaper med personalen på universitetssjukhuset i huvudstaden Harare.

– Handkirurgi finns inte i Zimbabwe på samma sätt som här. I hela landet har de elva ortopeder, det kan jämföras med att vi bara på SUS i Malmö har runt 50 stycken. De har inte möjlighet att utföra avancerade operationer och då blir rehabiliteringen väldigt viktig. Jag var där för att prata om hur man med enkla medel kan förbättra förutsättningarna för någon som drabbats av en allvarlig handskada.

Handskador, framförallt brännskador, är vanliga i Zimbabwe. Det beror till stor del på att eltillgången är begränsad och att många lagar mat över öppen eld.

– Vid en svår brännskada vill alla leder dra ihop sig, allt i handen blir felställt. Att snabbt kunna gipsa den gör att man hindrar lederna från att dra ihop sig, vilket är mycket bättre än att inte göra någonting alls. Syftet var att ta fram lösningar för att kunna göra så mycket som möjligt, med så små medel som möjligt.

Zimbabwe är ett fattigt land med mycket hög arbetslöshet.

– Många jobbar svart och staten får inte in några skattepengar. Det finns inga resurser. De som arbetar på sjukhusen gör det ofta utan lön, för att de tycker det är bättre än att inte göra någonting alls. Många pluggar också på universitet, antingen för att kunna ta sig därifrån eller för att de har en dröm om att vara med och bygga upp landet igen.

Sjukhuset i Harare är långt ifrån ett kliniskt svenskt sjukhus.

– I en korridor kanske det bara finns ett lysrör som fungerar, eller inget alls. På flera ställen saknas fönster och i stället är det bara hål rakt ut. Färgen har flagnat och hänger ner från taken. Patienterna ligger på rad tätt ihop. Jag skulle inte låta någon ta blodprov på mig i den miljön. Och då var vi på landets finaste allmänna sjukhus.

Pernilla Vikström besökte sjukhuset i Harare 2016 och 2018. Här gipsas en hand under en workshop.

Pernilla Vikström besökte sjukhuset i Harare 2016 och 2018. Här gipsas en hand under en workshop. Foto: Privat

Samarbetet med universitetssjukhuset i Harare fortsätter. För närvarande har SUS studenter som gör sin praktik på sjukhuset i Malmö. En längre utbildning för en läkare från Zimbabwe är också på gång. Pernilla Vikström kommer att fortsätta sina forskarstudier på deltid samtidigt som hon är ansvarig för en internationell kurs i handrehabilitering.

– Jag har inget uttalat mål med min forskning men kommer att fortsätta så länge jag tycker det är roligt. Just nu tittar vi mycket på hjärnans roll i rehabilitering av handen. Det är ett rätt så outforskat område.

En dröm är dock att kunskapsutbytet med Harare ska bidra till att det kan öppnas en handkirurgisk klinik där på sikt.

– Utbytet med Harare känns väldigt meningsfullt både för oss och för dem. Jag tar med mig en stor tacksamhet. Alla hade behövt komma till ett sådant här ställe, inte minst för att inse hur bra vi har det i Sverige, säger Pernilla Vikström.

Pernilla Vikström.

Pernilla Vikström. Foto: Emma Brännman

Publicerad 30 September 2019 00:00