Marika Karlsson.

Marika Karlsson. Foto: Peter Knutsson

Marika Carlsson till årets kulturkalas – berättar om nya boken

Discopoesi, Harry Potter-hörna och kulturquiz också på agendan

SVEDALA.

Det närmar sig årets Kulturkalas, då de centrala delarna av Svedala förvandlas till kulturkvarter för stora och små. Ett av årets dragplåster är komikern Marika Carlsson.

Av
Emma Brännman

Förra året bytte Kulturnatten namn till Kulturkalaset. Den 5 oktober är det dags för den andra upplagan av Kulturkalaset och då förvandlas biblioteket, Flamman, Folkets hus, Galleri KVIS och Gamla brandstationen till ett kulturkvarter.

– Nytt för i år är att vi har valt att lägga alla barnarrangemang på Folket hus i stället för biblioteket eftersom det är betydligt mer plats där. Det blir till exempel barnteater och barnfest, berättar kultursamordnare Karin Leeb Lundberg.

Barnfesten pågår klockan 15–17 för alla barn mellan två och nio år. Klubbarrangören Johanna Olofsson bjuder på discomusik från hela världen och rockstjärnan Cecilia Nordlund skapar discopoesi med barnen.

Dragplåstret på biblioteket är Marika Carlsson, som ledde Melodifestivalen i våras. Hon är främst känd som komiker men har nyligen gett ut en bok och kommer att hålla ett författarsamtal på biblioteket. I boken "Såna som du ska inte va här" berättar Marika Carlsson personligt om händelser som har format henne. Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap. Samtalet startar klockan 16.30.

På biblioteket väntar även invigning av den nya Harry Potter-hörnan och hembygdsforskning i Svedalarummet, för att nämna något.

En nyhet för i år är att Statarmuséet är med under Kulturkalaset.

– Statarmuséet kommer att hålla till på biblioteket för att berätta om sin verksamhet, och bjuda på en liten utställning. Statarmuséet är vår kommuns enda museum och nu får de möjlighet att visa upp sig i Svedala, säger Karin Leeb Lundberg.

På gatuscenen uppträder bland andra Svedaladottern Cicci Landén, bluesartisten Karin Tingne från Skurup och rapparen Jos F från Malmö.

Galleri KVIS har ett digert program med bland annat en öppen poesiscen klockan 15, kulturquiz klockan 17.30 och utställning av SveDalahästar hela dagen.

Både Sveamatea och Bara Scengångare bjuder in till föreställningar under dagen och kvällen. SMURF har dagen till ära lånat ut gamla brandstationen till Bara Scengångare.

– Bara Scengångare firar 30 år nästa år och spelar ett axplock ur sin repertoar från de här åren vid två tillfällen under dagen, berättar Karin Leeb Lundberg.

Kulturkalaset pågår klockan 14–19. Sveamatea avrundar dagen med att spela sin sista föreställning av "Skaffa mig en tenor" på Flamman klockan 19.

Arrangör av Kulturkalaset är Svedala kommuns Kultur och fritid i samarbete med ABF, Sveamatea och KVIS.

Pangea Scenkonst från Malmö avslutade förra årets Kulturkalas.

Pangea Scenkonst från Malmö avslutade förra årets Kulturkalas. Foto: Tobias Annerfeldt

Publicerad 04 October 2019 07:00