Gun-Britt Wiberg på Tandalas utställning under kulturkalaset.

Gun-Britt Wiberg på Tandalas utställning under kulturkalaset. Foto: Tobias Annerfeldt

25 år med Tandala: "Ser med beundran på alla frivilliga krafter"

Gun-Britt Wiberg var med och startade föreningen

SVEDALA.

För 25 år sedan såg Tandala dagens ljus. Gun-Britt Wiberg var med och startade föreningen, och hon ser med stor beundran på alla som fortsätter att samla in pengar till olika skolprojekt i Tanzania.

Av
Emma Brännman

Föreningen Tandala fyller 25 år i år. Med och startade föreningen var Gun-Britt Wiberg. Hon och hennes man var båda lärare och fick i slutet av 1960-talet varsin utlandstjänst på en svensk skola i Tanzania.

– Vi åkte två år i taget, och varvade med två år hemma i Svedala. Totalt blev det fem gånger och så höll vi alltså på i 20 år. När vi kom hem åkte vi runt och berättade om våra resor för skoleleverna i Svedala och intresset blev större och större för att göra någonting mer tillsammans, berättar Gun-Britt Wiberg.

LÄS MER: Välgörenhet på schemat när eleverna väljer

Till slut bildades en förening med representanter på flera skolor i kommunen och pengar började sökas.

– Vi bildade föreningen och började söka pengar för olika skolprojekt samtidigt som svenska staten införde ämnet "internationalisering" i läroplanen. Vad passade bättre då än att starta ett vänskoleprojekt? Alla skolor fick varsin vänskola i Nzegadistriktet i Tanzania.

Gun-Britt Wiberg var då rektor på Roslättsskolan i Svedala och i oktober 1994 bildades föreningen Tandala officiellt.

– Namnet Sve-Tan var redan upptaget av en annan svensk förening som jobbade mot Tanzania. En av lärarna kom på namnet Tandala, en hopslagning av Tanzania och Svedala. Det skulle senare också visa sig att ordet tandala är swahili för större kudo, som är ett slags antilop som lever i Tanzania. Därför fick den bli våran logga, säger Gun-Britt Wiberg.

Det första projektet som skolorna i Svedala hjälpte sina vänskolor i Nzega i Tanzania med var att få tillgång till rent vatten, genom att samla in pengar till en brunn och en pump. För närvarande har Tandala tio aktiva vänskolor i Sverige, inte bara i Svedala, och 22 stycken i Tanzania. Föreningen har därutöver 50 medlemmar.

– Föreningen har tre ben som vi står på i dag kan man säga. Det främsta är att vi söker pengar av Sida, från vilka vi har fått nära fem miljoner kronor genom åren. Det andra är genom insamlingar av vänskolorna i Sverige och det tredje är våra sponsorer i Sverige och i Tanzania, berättar Gun-Britt Wiberg.

Än i dag är tillgången till rent vatten den största och viktigaste frågan. Skolbyggnader, bänkar och böcker är också bland det vanligaste som föreningen äskar pengar för.

LÄS MER: 11 000 kronor till vänskolan i Nzega

– Klimatförändringarna har inneburit en stor utmaning. Det hinner hända mycket på 25 år och skördarna har blivit allt färre. Vi märkte att många elever kan gå hela dagar utan att äta någonting och då började vi satsa på skolluncher. Det är dock inte något som vi får använda pengarna från Sida till, utan det gör vi genom vänskoleprojekten och våra sponsorer.

De 25 åren med föreningen har inte minst gjort eldsjälen Gun-Britt Wiberg mycket ödmjuk.

– Jag känner mig överväldigad av att det aldrig sinar, utan växer. Intresset för Tandala sprids och nya skolor tillkommer. Jag är tacksam för att jag få följa med och ser med både förundran och beundran på alla frivilliga krafter som ställer upp, säger Gun-Britt Wiberg.

Några av medlemmarna i föreningen Tandala.

Några av medlemmarna i föreningen Tandala. Foto: Tobias Annerfeldt

Publicerad 07 October 2019 11:28