En ny runda för alla hästälskare väntar.

En ny runda för alla hästälskare väntar. Foto: Eleonora Vatel/Adobe Stock

Ny hästrunda blev höstrunda - tolv anläggningar bjuder in till öppet hus

Aktörer från tre grannkommuner deltar

SKURUP/SVEDALA/LUND.

Nu behöver hästintresserade inte längre bege sig till Österlen, eller vänta till sommaren, för att dra på hästrunda. Tolv aktörer i branschen har nämligen gått samman för en höstrunda i Skurups, Svedala och Lunds och kommuner.

Av
Emma Brännman

Den 2 november är det dags för den första upplagan av "Lilla Hästrundan Mitt-Skåne". En av deltagarna är Susanne Carlsson Lindgren på Conquista gård i Havberg, Skurup. Här håller hon hästar av den i Sverige sällsynta rasen Paso Peruano.

– Skönabäck kontaktade mig och tyckte att vi skulle sammanstråla på något vis. Det finns många hästanläggningar här i trakten, och jag tror att de flesta av oss är lite ensamma. Därför kom jag med förslaget att vi skulle anordna en runda tillsammans. Det är ett sätt att samverka och dra nytta av varandra, lite som handelsföreningarna gör inne i byarna, säger Susanne Carlsson Lindgren.

Samtidigt kan de bjuda på någonting nytt för allmänheten, som välkomnas till de tolv aktörerna som håller öppet hus den 2 november. Planerna väcktes i våras, men det gick inte att få ihop det med kort varsel. Därför blir det en höstrunda. En karta över alla anläggningar har satts ihop och hela rundan är på strax över sju mil, men det går förstås att bara besöka ett par stycken också.

– Vi har lite olika inriktningar på anläggningarna, så alla besökare kan hitta någonting som intresserar dem. Vi har till exempel trav, galopp, dressyr och grön rehab som jag bland annat erbjuder hos mig, berättar Susanne Carlsson Lindgren.

Faller det väl ut den här gången så är det meningen att hästrundan ska bli ett återkommande evenemang.

– De flesta som vi har pratat med tycker att det här är en härlig idé. Det är roligt om vi kan växa och bli ännu fler nästa gång, säger Susanne Carlsson Lindgren.

Lilla Hästrundan Mitt-Skåne

Dessa aktörer håller öppet hus den 2 november klockan 10–16.

Skurups kommun: Conquista gård, Skönabäcks ridhus, Skönabäcks Hästrehab, Stuteri Engelstjärne, Joakim Lövgren Travtränare och Bits by Anna.

Lunds kommun: Trolleberg, Hästen i Skåne, Humlamaden Rehab och Stall Hrafnkell Karlsson.

Svedala kommun: Bökeberg Sveriges Ridgymnasium och Stall Rancho/Long Racing.

Publicerad 10 October 2019 07:00