Gastarna går igen på Torup.

Gastarna går igen på Torup. Foton: Per Svensson

Spöklika vandringar på Torup: "Inne i slottet finns krafter som vi inte vill störa"

TORUP.

Det närmar sig höstlov och mörkret sänker sig över markerna kring Torups slott. I skuggorna lurar minnen från svunna tider, somliga mer levande än andra...

Av
Emma Brännman

Det har blivit dags för en ny uppsättning av spökvandringarna på Torups slott. Bakom årets spökvandring på Torup står Bara Scengångare, In-Sight och Perplex Produktion i samarbete med Malmö Stad, Studiefrämjandet och Torups Slottskafé.

– Idén till spökvandringarna kring Torups slott har sin inspiration i alla de historier som så framgångsrikt berättats i teaterns form av Bara Scengångare, säger Eva Roos som är medproducent till årets föreställning i ett pressmeddelande.

Själva scenografin finns på plats och har så gjort sedan 1545 då Torups slott stod färdigt. Guide är likt tidigare år Eva Roos. Vandringen går ut i den mörka slottsparken med det fladdrande ljuset från lyktor som enda ljuskälla. En tur in på borggården blir det också och här utlovas ett gripande möte med viskande gengångare.

– Och självklart är borgens första slottsfru, Fru Görvel, ständigt närvarande, säger Eva Roos.

Per Svensson, Perplex Produktion, står för ljud- och ljussättning av föreställningen. En spökvandring tar cirka en timme. Efteråt bjuds det på kopp varm choklad i slottskaféet. Det kan behövas efter den omtumlande upplevelsen, menar arrangörerna.

– Viktigt att klargöra är att vi som vandrar gör det utanför slottet. Det är alltså kläder efter väder som gäller. Alla spökvandrare får låna lyktor innan föreställningen som ska lysa deras mörka väg. Inne i slottet finns krafter som vi inte vill störa eller utmana. Allt görs med stor respekt för sådant vars existens vi varken kan bevisa eller motbevisa, säger Per Svensson i pressmeddelandet.

Spökvandringarna rekommenderas från tio års ålder i vuxens sällskap. Allt som berättas under spökvandringen har förankring i historiska skeenden, något som produktionen tror gör föreställningen än mer gripande, sorglig och skrämmande än om allt hade varit fiktion.

Spökvandringarna har premiär den 26 oktober klockan 19 och spelas vid sammanlagt tolv tillfällen under höstlovet. De utgår från Expo Torup. Antalet platser är begränsat.

Publicerad 13 October 2019 07:00