Susie Trulsson tog initiativ till städningen av djurgravplatsen.

Susie Trulsson tog initiativ till städningen av djurgravplatsen. Foto: Privat

Djurens gravplats fick ett lyft: "Ledsamt att det skulle se ut såhär"

Susie tog initiativ till röjardag i Bräknehus

SKURUP.

I helgen samlades ett gäng Skurupsbor för att röja på gravplatsen för sällskapsdjur vid Bräknehus. Initiativet väcktes av Susie Trulsson som lade märke till hur igenvuxen gravplatsen var när hon och hennes mamma var ute och promenerade i området nyligen.

Av
Emma Brännman

Susie Trulsson och hennes mamma började röja vid graven där de begravt sina sällskapsdjur genom åren.

– Vi är här och rensar lite varje år och noterade att det aldrig har sett så illa ut som nu, aldrig varit så igenvuxet. Vi fick i princip gräva oss fram. Det kändes ledsamt att det skulle se ut såhär, särskilt inför allhelgonahelgen då man kanske vill sätta ut något ljus, säger Susie Trulsson.

När hon kom hem skrev hon ett inlägg och delade på Facebook, där hon föreslog att alla som ville skulle ses och röja tillsammans på gravplatsen. Inlägget fick mycket positiv respons.

– Några kände sig träffade och åkte dit och rensade på sina gravplatser i förra veckan. Det är inte meningen att ge någon dåligt samvete men det är trevligt om vi kan hjälpas åt att hålla efter platsen, säger Susie Trulsson.

Hennes familj har använt sig av gravplatsen så länge hon kan minnas.

– Min mamma skaffade en plats här när jag var barn, och sedan har vi begravt alla våra djur här. Mamma betalade en summa till kommunen för att få ha graven, för många år sedan, och därefter har det varit upp till oss att se efter den.

I helgen samlades ett tiotal personer för att snygga till det på och runt omkring gravarna, klippa ner buskar och rensa ogräs.

– Många var positiva till initiativet men det kom kanske inte lika många som vi hade hoppats på till den första träffen. Vi kommer att fortsätta de närmaste helgerna, tills allt är i ordning. Sedan ska vi sätta upp några fasta tider då vi åker ut och fixar, man får göra så gott man kan. Det är ett trevligt sätt att träffa nya människor samtidigt som man gör en bra insats, säger Susie Trulsson.

Ett tiotal personer hjälptes åt att röja upp.

Ett tiotal personer hjälptes åt att röja upp. Foto: Privat

Enligt Skurups kommun är gravplatsen fullbelagd och därmed stängd. Det finns dock en minneslund i anslutning till platsen där det är tillåtet att sprida aska om man först kontaktar Skurups kommun. Kommunen har även skött om gångarna på gravplatsen till och med i år.

Trots att det är upp till gravrättsinnehavarna att se efter miljön på och runt gravarna hoppas Susie Trulsson på viss hjälp från kommunalt håll framöver.

– Vi hörde av oss till kommunen för att se om de i alla fall kunde hjälpa oss med att forsla bort högarna med grenar och ogräs som blev efter helgens rensning och det lät som att det skulle gå bra. Gravarna kan vi hålla efter, men det vore bra om kommunen kunde lägga ut något i gångarna eftersom det blir väldigt lerigt där nu. Vi hoppas också att vi ska kunna få svar på hur många gravar som finns och som är aktiva, säger Susie Trulsson.

Före och efter rensning.

Före och efter rensning. Foto: Privat

Publicerad 14 October 2019 00:00