Genrebild.

Genrebild. Foto: Oksana Kuzmina/Adobe Stock

För dyrt starta öppen förskola: "Känns som att man fläskat på för att man inte är intresserad"

Utbildningsnämnden röstade ner förslaget om en kommunal öppen förskola

SVEDALA.

Utbildningsnämnden har beslutat att säga nej till förslaget om en öppen förskola i kommunen, med motiveringen att det inte finns pengar. Förslagsställarna menar dock att kostnaden är överdriven.

Av
Emma Brännman

I våras lade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en motion om att starta en öppen förskola i kommunen. Nu har motionen behandlats av utbildningsnämnden.

– Ska man ha en öppen förskola enligt skolverkets regelverk med de lokaler och personal som krävs så skulle kostnaden landa på 1,3 miljoner kronor. Dessutom skulle det kanske vara önskvärt att ha en i varje tätort, vilket skulle tredubbla summan. Vi har inte ekonomi till det i nuläget och bedömer att behovet är ytterst litet, säger ordförande Hans Järvestam (M).

Utbildningsnämnden har ett sparkrav om nio miljoner kronor på sig nästa år.

– I ett ekonomiskt kärvt läge måste vi prioritera sådant som är lagstadgat. Det vore högst oansvarigt att satsa på andra saker nu. Dessvärre ser det inte bättre ut de närmast kommande åren, säger Hans Järvestam.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som sitter med i nämnden, ville återremittera ärendet för vidare utredning.

– I utredningen har man tittat på vad det skulle kosta att ha en förskollärare och en socionom anställda på heltid. Vi tänkte oss inte något i den här omfattningen när vi skrev motionen, utan snarare några timmar i veckan. Vi ville återremittera ärendet för att få en utredning av en mer nedbantad version, säger Per-Ola Valastig (MP).

Han gick själv till öppna förskolan i Klågerup med sina barn när de var små och tyckte det var bra att få träffa andra föräldrar för att utbyta kunskaper, och få tips och råd av personalen. Att behovet av en öppen förskola skulle vara litet håller han inte med om.

– Uppenbarligen finns behovet eftersom kyrkan för närvarande har en öppen förskola, och dessutom ser att behovet ökar. Vi har högsta tillit till Svenska kyrkan, men den bygger trots allt på en konfessionell grund. Svedala vill vara en kunskapskommun med bra skolor och bra skolresultat, och då behöver vi tilltala alla föräldrar och kunna erbjuda något för barn i alla åldrar, säger Per-Ola Valastig.

Han medger att tajmingen för förslaget inte är den bästa, med tanke på den ekonomiska situationen.

– Men om kostnaden skulle kunna landa på ett par hundra tusen om året så skulle det innebära en otrolig vinst på sikt. Inte minst ur ett integrationsperspektiv. I diskussionen i nämnden så fastnade vi tyvärr i de här stora kostnaderna, som vi inte riktigt tror på. Det känns som att man har fläskat på lite från presidiets håll för att man inte är intresserad av att ha den här verksamheten, säger Per-Ola Valastig.

Beslutet att säga nej till motionen togs med röstsiffrorna 7-2. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige.

Publicerad 16 October 2019 00:00