Mikael Svensson utanför polisstationen i Skurup.

Mikael Svensson utanför polisstationen i Skurup. Foto: Emma Brännman

Efter 30 år i rikets tjänst – Skurups nya kommunpolis stortrivs på jobbet

Nu vill han utveckla samarbetet med civilsamhälle och kommun

SKURUP.

Skurups nya kommunpolis trivs mycket bra på jobbet. Efter mer än 30 år i rikets tjänst är det lätt att bli bekväm, kan man tro. Men Mikael Svensson tar sig gärna an nya utmaningar.

Av
Emma Brännman

När Mikael Svensson fick frågan om han ville vikariera som kommunpolis i Skurup var det ingen tvekan om saken.

– Jag tycker mycket om uppgifterna som en kommunpolis har, att arbeta brottsförebyggande och lägga upp strategier samtidigt som det blir mycket "hands on" också. Jag var gruppchef i Katrineholm på 90-talet och rollen som kommunpolis påminner mycket om arbetsuppgifterna jag hade då.

Mikael Svensson flyttade med sin familj till Ystad i början av 2000-talet, efter att ha spenderat sina somrar i Skåne. Under många år jobbade han som yttre befäl och känner kommunerna i Sydöstra Skåne väl. Förra sommaren fick han ett vikariat som kommunpolis i Tomelilla och därefter i Sjöbo. Nu har turen alltså kommit till Skurup och Mikael Svensson trivs mycket bra. Meningen är att han ska vikariera för Sara Schön till och med april nästa år, och han skulle inte ha någonting emot att fortsätta även efter det.

Förra året fick han en guldklocka för sina första 30 år i rikets tjänst. Hans många år inom polisyrket gör att han har en bred kompetens som passar i rollen som kommunpolis. Utmaningarna hittar han i att upprätthålla ett gott samarbete med det övriga samhället.

– Jobbet som kommunpolis handlar mycket om att samverka både med offentliga instanser och med civilsamhället. Jag vill utveckla de samarbeten som redan finns, hitta nya och framförallt få med kommuninvånarna på banan, säger Mikael Svensson.

Nyligen skrev han ett uppmärksammat inlägg på Polisen Österlens Facebooksida där han vände sig till föräldrar till Sydöstra Skånes tonåringar. I texten uppmuntrade han alla vuxna att ge sig ut en fredag- eller lördagskväll, exempelvis tillsammans med någon av de frivilliga krafterna, för att se vad som händer på byn.

– I alla våra fem kommuner finns ställen där ungdomar gärna vistas om kvällarna. I Skurup är det Prästamosseskolan och i Skivarp är det Mölleskolan. I Sjöbo har motorintresserade börjat hänga på Sjöbo Väster. Ungdomar har alltid varit ute på byn, det är inget nytt. Däremot ser vi att de blir yngre och yngre. Man kan fråga sig vad det beror på. Kanske beror det på att föräldrarna inte har tid, många jobbar för två och barnen får klara sig själva allt tidigare. Jag har inte svaret.

Mikael Svensson.

Mikael Svensson. Foto: Emma Brännman

Han menar att det snabbt kan gå snett om det vill sig illa, men att engagemang från en vuxen kan vara avgörande för barnens framtid.

– Jag brukar rekommendera ungdomarna att organisera sig, starta en förening och uppvakta kommunen. Kanske finns det en asfaltsbit i utkanten av stan där motorintresserade kan vara med sina bilar utan att "störa". Det krävs dock att det finns någon ansvarig, och då blir det genast lite svårare. Få vill ta det ansvaret, men jag tror att det skulle vara väldigt framgångsrikt i många fall, säger Mikael Svensson.

Den 9 november är det dags för en ny "Öppen arena" i Skurup. Ett mycket gott exempel på samverkan mellan civilsamhället och det offentliga, som ger goda effekter, menar Mikael Svensson.

– Det är ett jättebra initiativ som jag ska försöka vara med på någon kväll. Till Öppen arena lyckades man få in en klick ungdomar som annars inte brukar ägna sig åt sociala aktiviteter, så som föreningsliv. Här kan de sporta, fika, spela, sitta på läktaren och heja på sina kompisar eller bara komma in och värma sig.

Mikael Svensson hoppas på fler sådana initiativ framöver.

– Ungdomarna är framtiden. De står knappast för någon stor del av brottsligheten i samhället. Brottsaktiva människor kommer alltid att hålla oss sysselsatta, men om vi kan fånga upp unga personer i tid så är det ju mycket bättre för framtiden.

Fakta

Namn: Mikael Svensson.

Ålder: 61.

Bor: Ystad.

Yrke: Tillförordnad kommunpolis i Skurup och i Sjöbo.

Fritidsintressen: MC och trädgårdsodling.

Publicerad 17 October 2019 08:00