Christel Molin.

Christel Molin. Foto: Emma Brännman

Christel blommade ut när hon bytte bana – följde floristdröm efter många år i vården

Firar tio år med blomsterbutiken i Skivarp

SKIVARP.

Efter mer än 20 år inom vården sade Christel Molin upp sig och utbildade sig till florist. Nu firar hon tio år med Blomstershopen Elaiza.

Av
Emma Brännman

För tio år sedan tog Christel Molin över blomsterbutiken på Landsvägen Skivarp. Efter mer än 20 år inom vården var det dags för någonting nytt.

– Jag var trött på sjukvården så som den blev. Jag upplevde att det blev mycket mer pappersarbete och mindre patientkontakt. När jag började i vården var det ju för att jag ville ta hand om människor, berättar Christel Molin.

Den sista tiden jobbade hon natt på BB, och bestämde sig för att utforska ett annat intresse.

– Jag har alltid tyckt om att "pula" med saker, att jobba med händerna. Jag gick en prova-på-kurs som florist en vecka och det var det roligaste jag har gjort.

Strax därefter sökte hon in till floristutbildningen på Ingvar Strandhs blomsterskola. Under utbildningen gjorde hon praktik på Blomstershopen i Skivarp, och här blev hon alltså kvar.

– Jag hade tänkt söka jobb som florist, men av en ren tillfällighet blev det så att jag tog över den här butiken i stället. Det var absolut inte planerat att jag skulle ha en egen butik direkt, berättar Christel Molin

Hon tog över blomsterbutiken av Anki och Staffan Svensson som tidigare hade drivit en handelsträdgård med stora odlingar bakom butiken.

Under de tio åren som Christel Molin haft blomsterbutiken har yrket hunnit förändras en hel del.

– Det är tuffare att ha blomsteraffär i dag än det var förr. Alla säljer ju blommor i dag, butiker, kiosker och så vidare. Samtidigt har det skett ett generationsskifte. Yngre människor är inte lika intresserade av blomsterarrangemang som äldre, som har fler traditioner med blommor.

Efter tio år i branschen binder Christel Molin lätt en bukett.

Efter tio år i branschen binder Christel Molin lätt en bukett. Foto: Emma Brännman

Tidigare hade Christel Molin en heltidsanställd medarbetare i butiken, men blev tvungen att säga upp den personen. Numera är det hon själv och en halvtidsanställd som jobbar i butiken.

– Här på landsbygden bor rätt så många äldre människor, så här fungerar det ändå bra. Hade butiken legat i stan tror jag inte att det hade hade varit alls samma sak. Det hade inte gått lika bra, säger Christel Molin.

Den 1 december är det precis tio år sedan hon tog över butiken och det firas i samband med julmarknaden i Skivarp samma helg. Trots att hon kan sakna kollegorna på BB, har hon inte ångrat att hon bytte bana.

– De här tio åren har varit bättre än jag föreställde mig. Är man lite ledsen när man kör hemifrån på morgonen så blir det alltid bättre efter en dag här. Jag är alltid glad när jag kör hem, och det är tack vare alla möten och att jag får jobba med färska blommor varje dag.

Fakta

Namn: Christel Molin.

Ålder: 55.

Bor: Ystad.

Familj: Man och två vuxna söner.

Intressen: "Vänner, familj, att gå på teater och konserter".

Favoritblomma: "Amaryllis, den passar ihop med så mycket annat".

Publicerad 05 November 2019 09:18