Fritidsgårdarna, fältare, nattvandrare, folkhögskolan och föreningslivet samverkar för att skapa sju bra kvällar för kommunens unga i vinter.

Fritidsgårdarna, fältare, nattvandrare, folkhögskolan och föreningslivet samverkar för att skapa sju bra kvällar för kommunens unga i vinter. Foto: Emma Brännman

Tredje gången gillt för Öppen arena – parkour och pizzabullar på agendan

"Vi gör det för att vi brinner för ungdomar"

SKURUP.

Nu är det dags för en ny upplaga av Öppen arena. Den 9 november är den första av totalt sju kvällar.

Av
Emma Brännman

Det är fritidsgårdarna i Skurups kommun som tillsammans med Nattvandring Skurup, fältgruppen, Skurups folkhögskola, Skåneidrotten och föreningslivet driver Öppen arena. Upplägget ser lite annorlunda ut än föregående år.

– Den här gången öppnar vi arenan varannan kväll för att sprida ut det över vintern och för att vi ska ha möjlighet att bemanna ordentligt, berättar Tobias Embretsen som är chef över fritidsgårdarna.

Öppen arena riktar sig till de som är 13–20 år. De spelar fotboll, pingis, fikar, hänger. Vissa kommer in en stund för att värma sig, andra stannar hela kvällen.

– Anledningen till att vi arrangerar Öppen arena på nytt är för att ungdomarna efterfrågar det. Fotbollen är det som är allra mest populärt. De frågar också om vi kan spela Fifa och bjuda på pizza, säger Mohammed Haydar som jobbar på Gummifabriken.

Senast som Öppen arena anordnades hade arrangemanget i snitt runt 70 besökare varje kväll.

– Det är en utmaning att få allt att klaffa kring ett sådant här arrangemang, särskilt att få hit vuxna en lördagskväll. Vi vill gärna ha mer samverkan med föreningar och är man intresserad av att komma hit och visa upp sig någon kväll är det bara att höra av sig, säger Tobias Embretsen.

Klart är än så länge att parkourgruppen "Tip generation" och ABF kommer att delta med aktiviteter.

Ambitionen är att vara minst fem vuxna på plats varje gång, tre kommunalt anställda och två nattvandrare, men gärna fler.

– Vi gör det här för att vi brinner för ungdomar, för att de ska ha en plats att vara på och för att vi vill finnas där för dem, säger nattvandraren Betina Thomsen.

I år är också folkhögskolan med på ett hörn.

– Jag håller i matlagningskurser för några av folkhögskolans elever här i arenans kök, som skolan hyr. Jag tog kontakt med Tobias för att se om vi kunde hitta något sätt att samarbeta. Nu har vi bestämt att jag och mina elever bland annat ska baka pizzabullar och bjuda på under Öppen arena, berättar Frida Hejdedal.

Publicerad 06 November 2019 09:13