Museichefen Barbro Franckie såg till att gästerna hade det bra under firandet.

Museichefen Barbro Franckie såg till att gästerna hade det bra under firandet. Foto: Emma Brännman

Statarmuseet prisas: "Känns fantastiskt och ärofyllt"

Museet får 25 000 kronor i prispengar

SVEDALA.

Statarmuseet i Torup har utsetts till årets arbetslivsmuseum 2020. Priset består av 25 000 kronor, en emaljskylt och äran. Under fredagen mottog museichefen priset under festliga former på Statarmuseet.

Av
Emma Brännman

Priset för årets arbetslivsmuseum delas ut av Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas samarbetsråd (Arbetsam), Statens försvarshistoriska museer, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. När priset delades ut på Statarmuseet var kaféet fyllt till bredden av gäster och av godsaker.

– Det känns fantastiskt och ärofyllt att få det här priset. Det betyder mycket för arbetslivsmuseet som fenomen att få den här uppmärksamheten, säger museets chef Barbro Franckie.

Hon var själv med och bildade föreningen Arbetsam för mer än 20 år sedan, samt med och instiftade priset för tio år sedan när hon var ordförande i föreningen. Arbetsam verkar för att landets 1500 arbetslivsmuseum ska synas och för att se till att det finns en organisation som kan föra deras talan.

Helena Törnqvist, från Arbetets museum, var på plats och delade ut priset tillsammans med Arbetsams nuvarande ordförande Mikael Parr.

– Det är första gången jag besöker Statarmuseet, jag har velat åka hit länge så det är roligt att äntligen få komma hit. Statarmuseet berättar en historia som är viktig att lyfta fram. De arbetar inte minst pedagogiskt, ur ett genusperspektiv och ur ett tillgänglighetsperspektiv, säger Helena Törnqvist.

Barbro Franckie mottar priset av Mikael Parr, ordförande i Arbetslivsmuseernas samarbetsråd.

Barbro Franckie mottar priset av Mikael Parr, ordförande i Arbetslivsmuseernas samarbetsråd. Foto: Emma Brännman

Nästa år fyller Statarmuseet 25 år, men Barbro Franckie har arbetat med statarna och deras livsöden sedan 1980-talet. I motiveringen till priset står att museet gör ett enastående, och envist, arbete för att sprida kunskapen om statarnas liv vidare till nya generationer.

– Det var en väldigt fin motivering. De lyfter fram vår profil och våra samarbeten med andra aktörer och organisationer. Vi har kämpat med det här länge och är väldigt glada för priset, säger Barbro Franckie.

Motivering – Årets arbetslivsmuseum

"Med ideellt arbete, idog envishet och styrka lades grunden till Statarmuseet i Skåne. Här har man grävt i myllan efter berättelser som gör att besökarna idag kan känna historien i händerna, på platsen där den en gång utspelade sig.

Besökarna får en helhetsupplevelse med förståelse för hur djur, människor och brukandet av jorden är beroende av varandra. Här berättas om landsbygdens industriarbetare, statarfamiljens, hårda villkor; från mjölkningsplikten till de långa arbetsdagarna på åkern.

Skolklassen får här en oförglömlig dag där eleverna kliver rakt in i historien: skurar mattor, sätter potatis och matar grisen. Tack vare Statarmuseets enastående arbete och samverkan sprids kunskapen om statarnas liv vidare till nya generationer".

Publicerad 09 November 2019 05:00