Ann-Kristin Ingridsdotter och två av katterna som omplacerats genom projektet i Holmeja.

Ann-Kristin Ingridsdotter och två av katterna som omplacerats genom projektet i Holmeja. Foton: Privat

Efter två månader: 50-tal av byns hemlösa katter kastrerade och omplacerade

Katterna har fått nya hem genom lyckat ideellt projekt i Holmeja

HOLMEJA.

Sedan början av september har cirka 50 katter fångats in i Holmeja, kastrerats och omplacerats. Projektet har inneburit en heltidssyssla för Ann-Kristin Ingridsdotter.

Av
Emma Brännman

Övergivna katter började för en tid sedan söka till en adress i Holmeja, där de fick mat och stannade kvar. Eftersom de inte blev kastrerade har de också förökat sig snabbt och börjat sprida sig över byn. Startskottet för projektet med att ta hand om katterna kom när en hund och en katt hamnade i bråk, och en hundägare blev illa biten.

– Jag bestämde mig för att försöka fånga in katten och sedan fortsatte vi bara. Från början trodde vi att det kunde röra sig om cirka 30 katter totalt, men nu förstår vi att det snarare handlar om mellan 70 och 80 stycken. Hittills har vi fångat in, märkt och kastrerat 53 stycken, berättar Ann-Kristin Ingridsdotter.

Hon är sjukpensionär och det är framförallt hon och en person till som har arbetat med projektet. Samtidigt har de haft stor hjälp av andra frivilliga, och av olika föreningar som har stått för det ekonomiska.

– Flera katter har varit sjuka och behövt vård, vissa har fått opereras. Men vi har inte behövt avliva en enda katt, säger Ann-Kristin Ingridsdotter.

Alla katter får mellanlanda hemma hos henne medan man söker efter ett nytt hem åt dem. Än så länge har alla utom ett fåtal katter fått flytta hem till någon, eller fått komma till ett katthem.

– Lättast är det att placera kattungar, och de som är mest tama. Fem, sex stycken har varit så pass förvildade att vi har släppt ut dem igen efter kastrering och märkning. Men de kommer fortfarande hit och får mat av mig och tanken är att de ska kunna flytta in hos mig på sikt, säger Ann-Kristin Ingridsdotter.

Hon och de andra kommer att fortsätta med projektet tills alla katter är märkta och kastrerade.

– Det har redan blivit en stor skillnad. Grannarna är glada för att kattskiten i rabatterna är borta och man ser inte lika många kattungar som springer runt i byn. Det ger också mig väldigt mycket att ha katterna omkring mig här hemma, och när vi hittar ett nytt hem åt en katt värmer det verkligen hjärtat, säger Ann-Kristin Ingridsdotter.

Publicerad 10 November 2019 07:00