Såhär kan det snart se ut på biblioteken i kommunen. Klågerupsupproret och Lindholmens borg ska kunna upplevas med hjälp av VR-teknik.

Såhär kan det snart se ut på biblioteken i kommunen. Klågerupsupproret och Lindholmens borg ska kunna upplevas med hjälp av VR-teknik. Foto: Adobe Stock

Historiskt uppror får liv genom ny teknik

Svedala satsar på VR-film

SVEDALA.

Nu satsar Svedala kommun på att synliggöra historiska platser och händelser med hjälp av virtual reality (VR). Tillsammans med Lomma kommun ska sex filmer nu produceras.

Av
Emma Brännman

Svedala kommun har tillsammans med Lomma kommun beviljats 300 000 kronor i projektbidrag från Region Skånes kulturförvaltning. Pengarna ska användas till projektet "KulturarVR", vilket ska resultera i sex stycken VR-filmer, tre per kommun.

För Svedala kommuns del kommer berättelser om Lindholmens borg, Klågerupsupproret och ett besök i Olga Cederholms fotoateljé att gestaltas. Filmerna ska produceras under nästa år och kommer därefter att finnas på kommunens bibliotek för alla att ta del av. Svedalas kulturarvsvetare Zanna Friberg står för manus och ett externt företag står för det praktiska arbetet.

Genom att använda VR-teknik vill kommunerna tillgängliggöra intressanta platser och miljöer där historiska händelser har ägt rum, för såväl invånare som besökare. Syftet är att öka intresset för, och kunskapen om, det lokala kulturarvet hos personer som sällan eller aldrig besöker traditionella museer eller andra kulturinstitutioner.

Från Region Skånes sida är det en satsning som handlar om samverkan kommuner emellan, för att skapa en hållbar och dynamisk kulturpolitik i hela regionen.

Publicerad 10 November 2019 09:00