Yrkesfiskare ska användas för att rensa spökgarn från Bornholmgattet i november. Fiskeexperten Vesa Tschernij vid Marint centrum ser detta som nästa steg att åtgärda gamla synder.

Yrkesfiskare ska användas för att rensa spökgarn från Bornholmgattet i november. Fiskeexperten Vesa Tschernij vid Marint centrum ser detta som nästa steg att åtgärda gamla synder. Foto: André Kvist & Adobe Stock

Klart för ny satsning mot spökgarn: "Insatsen kommer vara intensiv"

Runt 15 ton hoppas man ta bort från havet

ÖSTERSJÖN.

I kölvattnet av det internationella projektet Marelitt Baltic som avslutades i våras ska nu en riktad satsen mot så kallad spökgarn göras. Sju yrkesfiskare ska samordna och rensa Bornholmgattet som pekats ut som ett av två särskilt drabbade områden.

Av
André Kvist

I våras avslutades Marelitt Baltic. Ett internationellt projekt som startades 2016 tillsammans med nio partners från bland annat Estland, Polen och Tyskland. Arbetet styrdes från Marint centrum i Simrishamn och syftet var att kartlägga problematiken med förlorade fiskeredskap i Östersjön.

Projektets framgång har nu lett till att Havs- och Vattenmyndigheten kontaktat Marint centrum och Simrishamns kommun. Myndigheten vill genomföra en insats för att minska mängden spökgarn och har fått medel beviljade. Detta är ett direkt svar av det tidigare projektets resultat, menar Vesa Tschernij, fiskeexpert på Marint centrum.

– Syftet är att visa att hur man genomför en koordinerad insats. Det handlar om stegen i processen från att hitta fiskeredskapen till att hantera dem i hamnen och frakta dem till återvinning, säger Vesa och tillägger att Sotenäs ska bli platsen där näten återvinns.

Planen är att genomföra en kostnadseffektiv städinsats på en plats det finns en hög sannolikhet att många förlorade fiskeredskap finns. Med utgångspunkt från Skillinge hamn ska sju fiskebåtar från Skåne och Blekinge ge sig ut.

– Målet för insatsen är ett fiskeområde mitt i Bornholmsgattet och mycket talar för att båtarna kommer att utgå från Skillinge. Insatsen kommer att vara intensiv och genomföras dygnet runt under tre och en halv dag, säger Vesa Tschernij och fortsätter:

– Avtalen är undertecknade, det är endast ett som återstår. Sedan är det framförallt vädret som styr. Vi behöver tre eller fyra dagar med hyfsat väder.

Gamla fiskeredskap ligger och

Gamla fiskeredskap ligger och "fiskar" oavbrutet år efter år. Foto: Adobe Stock

Tanken är att nu i november genomföra insatsen, men som Vesa nämner så är det vädret som avgör när det blir av. Området är ett av två som pekades speciellt ut i Marelitt Baltic. Vesa Tschernij är väldigt optimistisk med att detta är nästa steg i att rensa upp Östersjön, samtidigt får yrkesfiskare göra en samhällelig insats och få betalt under svåra fisketider. Någon ytterligare insats är inte schemalagd men det är ambitionen från statligt håll.

– De signaler vi fått är att det finns planer på att försöka hålla igång det här städningsarbetet de kommande åren, säger han.

Hur mycket skulle du uppskatta att fiskarna kan få upp?

– Oj, vi har gjort slumpmässiga stickprov och utifrån det räknar vi med cirka 15 ton, men det är en ren gissning eftersom förekomsten är väldigt platsberoende, avslutar Vesa Tschernij

Fakta

Spökfiske

Förlorade och borttappade fiskeredskap i Östersjön, så kallat spökfiske, är ett stort problem som kan ge förödande konsekvenser. Många av de förlorade fiskeredskapen sjunker till botten, fastnar på vrak eller flyter runt i havet och utgör en livsfarlig fälla för fiskar, marina däggdjur och fåglar som kan fastna i näten.

Projektet MARELITT Baltic tog fram en karta över områden där spökgarn förekommer, handbok i hur man arbetar med dessa fiskeredskap och pekade på effektiva arbetsmetoder att minska problemet i framtiden och även hur de kan återvinnas.

När kronprinsessan Victoria besökte Simrishamn den 22 augusti 2019 var det just spökfiske som var anledningen till besöket.

Publicerad 11 November 2019 15:34