56 Ida har varit mjölkko i elva år, vilket är ovanligt länge. Göran Thorsson är ladugårdsförman på lantbruksgymnasiet Nils Holgersson i Skurup där hon står uppstallad.

56 Ida har varit mjölkko i elva år, vilket är ovanligt länge. Göran Thorsson är ladugårdsförman på lantbruksgymnasiet Nils Holgersson i Skurup där hon står uppstallad. Foto: Lantbruksgymnasiet Nils Holgersson

Skurups-(i)kon Ida är Skånes bästa mjölkko

SKURUP.

Hon är elevernas favorit, har fött hela elva kalvar till världen och innehar det skånska rekordet i antal producerade liter mjölk. Kossan med namnet 56 Ida är unik på många sätt.

Över 136 000 liter mjölk. Så många liter har kon 56 Ida hittills producerat under sin livstid. En mjölkko lever normalt tills de är cirka fem år, sedan går de oftast till slakt. Kossan 56 Ida fyller 13 år i september och mjölkar än.

– Det hör inte till vanligheterna. Men hon har fått vara frisk och hon har kalvat varje år, ibland lite oftare, berättar Göran Thorsson, ladugårdsförman på lantbruksgymnasiet Nils Holgersson i Skurup där Ida står uppstallad.

För att kunna producera mjölk, behövs ju som bekant en kalv. Men det här året är det sista som Ida kommer att mjölkas. Sedan får hon som en av få kor, njuta av en välförtjänt lugn ålderdom.

– Om allt går bra, så kommer hon att få pensionera sig här på skolan och få gå med kvigorna, berättar Göran Thorsson.

När Ida fyllde tio år firades hon. Här syns hon med Ellinor Westerberg och Göran Thorsson.

När Ida fyllde tio år firades hon. Här syns hon med Ellinor Westerberg och Göran Thorsson. Foto: Lantbruksgymnasiet Nils Holgersson

Ida är född och uppvuxen på lantbruksgymnasiet och har vunnit många elevers hjärtan under åren.

– En ko får mer och mer personlighet ju äldre hon blir. Ida är lugn och sävlig. En vänlig ko. Det har eleverna uppskattat, de förstår också hur ovanligt det är med en så gammal mjölkko. Vi firade faktiskt henne när hon fyllde tio år, säger Göran Thorsson.

Enligt Ystads Allehanda som tagit del av statistik från ”Ko-kontrollen” producerar en ko i genomsnitt 10 000 liter mjölk om året, på Nils Holgersson är motsvarande siffra 12 000 liter och för Ida ytterligare några hundra.

Av de elva kalvar som Ida har fött finns en kvar på lantbruksgymnasiet.

– Hon har just fått sin första kalv, så nu får vi se hur hon mjölkar, säger Göran Thorsson.

Publicerad 08 January 2020 10:18