FART. Short track kräver hög fart, teknik och balans. Jacob Jansson började träna vid fyra års ålder.

FART. Short track kräver hög fart, teknik och balans. Jacob Jansson började träna vid fyra års ålder.

Nybliven mästare siktar på OS

Jacob Jansson är svensk juniormästare i Short Track

Av
Katrin Hellström

SHORT TRACK. I Short Track är det snabba takter och teknik som gäller. En som har fastnat för det är 12-årige Jacob Jansson från Svedala. I februari vann han en internationell Short Track tävling i München.

Sporten kräver uthållighet, smidighet och styrka. Och, enligt pappa tillika tränare Daniel Jansson, en rejäl vinnarinstinkt. Det var han som presenterade sporten för sin son Jacob Jansson. Han själv var med från start när sporten introducerades i Malmö under 90-talet. En relativt ung sport på hemmaplan alltså, men utanför Sverige är den desto större.
Redan 1906 föddes sporten i Kanada och 1978 arrangerades det första världsmästerskapet.

Starten viktig
När Jacob Jansson började med Short Track var det farten som lockade. Hans maxhastighet ligger på 40 km/h. Jämförelsevis kommer en professionell skrinnare upp i omkring 50 km/h.
– Oftast märker man inte hur fort det går. När jag vann tävlingen i München blev jag förvånad, det kändes inte som att det gick så snabbt.
Viktigt att tänka på i Short Track är tekniken, att man böjer sig ner ordentligt och kommer långt ut med benen i skridskoskären, för att på så sätt få ordentlig fart.
– Det gäller att man är vig, man får stretcha ordentligt efter träningspassen. Starten är också viktig, att man kommer i väg först. Det kan jag ha problem med ibland. Men sen kör man bara, berättar Jacob Jansson.
Träningarna i hockeyrinken kombinerar han med en hel del styrkepass och konditionsträningar.

Satsar på Short Track
När han i februari vann ungdoms SM i Trollhättan var det första gången han tävlade i hastighetsåkning. Tidigare har han tävlat i Short Track, vilket också är den grenen han vill satsa mest på i framtiden.
– Det är mer "fight" i Short Track.
I och med att sporten är så pass liten i Sverige har han inga särskilda förebilder. Däremot har han har ett tydligt mål.
– Jag vill så klart komma till OS, säger han.


Hastighetsåkning/Short Track

Man skiljer på hastighetsåkning och Short Track. I hastighetsåkning, är banan större och det gäller att åka på snabbast tid. I Short Track åker man på en hockeyrink, fyra – sex personer samtidigt och då handlar det om att vara först i mål. För att skydda sig lägger man ut kuddar längs sargen och personligt skydd är hjälm, ben, -knä, - och halsskydd samt ett skärsäkert underställ. På den vänstra handens handske sitter plastknoppar, för att ge ordentligt glid när skrinnaren sätter ner handen i kurvorna.

Publicerad 04 March 2011 03:00